Svaz pacientů: některé léky až šestkrát zdraží, odborníci to popírají

16. 7. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti by mohli v krátké době doplatit za některé léky až o 600 procent víc než dosud. Tvrdí to alespoň Svaz pacientů. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který stanovuje úhrady léků od zdravotních pojišťoven, a tedy i doplatky pacientů, to však rozhodně popírá a stejně tak i ministerstvo zdravotnictví. "Je to absolutní nesmysl a snaha Svazu pacientů se zviditelnit. Žádná taková vyhláška se nechystá," řekl Právu Marek Šnajdr...


první náměstek ministryně zdravotnictví. Svaz pacientů ČR ale trvá na svém, i když přiznává, že od zítřka, jak původně myslel, to nebude a že se spletl: „Chystá se však přecenění úhrad léků ze zdravotního pojištění, a to podle nejnižší úhrady daného léku, v celé EU. Tím u některých léků dojde až k šestinásobnému snížení úhrad od pojišťoven, a to znamená, že pacient u léku s doplatkem 100 korun by měl zaplatit až 600 korun,“ sdělil Právu písemně Svaz pacientů. Neuvedl ale, kterých léků se to konkrétně týká. Prezident svazu Luboš Olejár dodal, že vyšší doplatky se mají týkat léků na léčbu diabetu a prostaty. Svaz chce o změnách jednat s ředitelem SÚKL příští týden.

Důvodem je podle něho snížení počtu tzv. referenčních skupin a tím i léků plně hrazených ze zdravotního pojištění. V každé skupině jsou léky na určitou nemoc nebo skupinu nemocí. Až dosud v ní byly jen léky s obdobným účinkem, tedy při léčbě zaměnitelné, a vždy musel být jeden bez doplatku pacienta.

Nově jsou ve skupině léky s různým mechanismem účinku a léčebně je podle Olejára zaměnit nelze. Zůstává však, že jeden lék ze skupiny je bez doplatku. Olejár ale tvrdí, že se může stát, že takový lék bez doplatku pacientovi nepomůže a on bude muset brát vždy lék s doplatkem.

SÚKL: Revize úhrad již probíhají dlouho

Svaz pacientů vyzval SÚKL, aby „zastavil špatné přeceňování úhrad léků z veřejného zdravotního pojištění, nezvyšoval doplatky za léky“.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková Právu řekla, že revize úhrad léků ze zdravotního pojištění probíhají ze zákona a již dlouho. „Ústav dbá zájmu pacientů a vždy nejméně jeden přípravek v každé skupině je plně hrazen z pojištění, ale je jich tam i víc.“

Podle ní se k zítřku nic nestane, a to proto, že revize výše úhrad je dokončována průběžně a závisí vždy na tom, kdy začala. „Zahájili jsme 60 společných správních řízení. Týká se 968 léčivých přípravků. V přípravě na zahájení či těsně před zahájením je 108 správních řízení a v nich 1603 léků,“ uvedla.

Podle ní je rozhodnuto pouze u dvou přípravků - ABILIFY 10 MG a ABILIFY 15 MG na léčbu schizofrenie. „U obou přípravků došlo ke snížení úhrady ze zdravotního pojištění, ale zároveň ke snížení maximální ceny výrobce. Doplatek pacienta se tak výrazně snížil. U prvního z přípravků z 1101 na 512 Kč, u druhého z 2191 na 166 Kč,“ uvedla.

U ostatních léčivých přípravků, kde správní řízení bylo zahájeno ke konci minulého roku, se jeho účastníci proti rozhodnutí odvolali a rozhodovat bude ministerstvo zdravotnictví.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?