Svaz pacientů: Otevřený dopis ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi

6. 9. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážený pane ministře! Chtěli bychom tímto otevřeným dopisem upozornit na to, čeho člen Parlamentu (jak se sám označuje) Julínek nedbá a nedbal ani jako ministr zdravotnictví, že totiž ministerstvo zdravotnictví musí hájit zájmy všech občanů a nikoliv zájmy úzké skupiny těch, kteří chtějí zdravotnictví využít jako zdroj snadných zisků.


Je všeobecně známo, že návrhy Julínkových zákonů nebyly dostatečně diskutovány a nebyly ani řádně projednány, asi s cílem, aby ve spěchu unikly pozornosti nepravosti v nich obsažené a maskované přihozením některých skutečně potřebných problémů. Cílem tohoto postupu bylo zabránit položení otázky, komu vlastně ministerstvo slouží.

Z uvedeného důvodu jsme považovali za správné, nechat Julínkovy zákony po zásluze odložené a zacházet s nimi jako s nebezpečným odpadem. Když byly bohužel zase vytaženy, uvítali jsme aspoň to, že jste rozhodl, aby se ponechal na jejich prozkoumání potřebný čas a neopakovaly se z minula známé manipulace.

Je pochopitelné, že se člen Parlamentu Julínek obává, že při řádném projednávání tyto návrhy zákonů budou shledány jako nevyhovující, neboť nesměřují k hospodárnému obstarávání úplné a kvalitní zdravotní péče o všechny občany, hrazené výhradně cestou veřejného zdravotního pojištění, jak to požaduje Ústava ČR a podporují ji v tom mezinárodní zákony o lidských právech, ratifikované v ČR.

Zabývat se návrhy Julínkových zákonů je škoda času, protože jsou od základu špatně a často i v rozporu s právním řádem koncipovány a proto jsou neopravitelné. Jestli tedy jde o čas, tak by se mělo uznat, že koncepci pevně udává Ústava ČR a mělo by se začít od základu pracovat na nových návrzích.

Vás, pane ministře žádáme, abyste ani v nejmenším neustoupil tlaku na Vás směřujícímu a abyste nekompromisně hájil zájmy občanů odkázaných na zdravotní péči poskytovanou veřejným zdravotnictvím. V tom Vás chceme ze všech sil podporovat.

S pozdravem

Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů
Ing. Josef Mrázek, CSc., 1 .viceprezident

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?