Svaz pacientů pořádá protest proti reformám, svolává občany

22. 3. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů uspořádá 27. března od 12:05 před ministerstvem zdravotnictví protest proti reformám. Novinářům to řekl jeho předseda Luboš Olejár.


Svaz považuje reformy za ožebračující, žádá jejich zastavení, zrušení poplatků u lékaře a demisi vlády. Protest chystá s Národní radou osob se zdravotním postižením, zdravotnickými a lékařskými odbory, radou seniorů a iniciativou ProAlt. Podporuje ho lékařská komora.

„Chceme poukázat na zrůdnost zákona o zdravotnických službách a dalších reformních zákonů,“ řekl Olejár. Reformní zákony o zdravotních službách, specifických službách a zdravotnické záchranné službě nabývají účinnosti 1. dubna. Vymezují práva a povinnosti pacientů i zdravotníků a zavádějí pro ně postihy. Problém podle Olejára bude také s léky, nadstandardní péčí nebo dostupností zdravotní péče.

Jako příklad uvedl pacienta, který si nebude moci doplatit na lék. Podle nových zákonů mu lékař prý může říci, že když neužívá léky, nedodržel léčbu, takže ho propustí ze své péče. „Lidé, kterých je 20 procent v této republice, zejména ti starší, se tak dostanou do situace naprosto neúnosné. Nebudou schopni mít léčbu, ani svého lékaře. Spousta lidí skončí bez lékaře, na ulici,“ varoval Olejár.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň to odmítl. „Řada reformních věcí již je v platnosti od 1. ledna a je vidět, že podstatným způsobem stoupla ochrana a práva pacienta. Je smutné, že některé organizace jen proto, aby se zviditelnily, se uchylují k zastrašování pacientů,“ řekl ČTK mluvčí.

Senátorka za ČSSD a viceprezidentka svazu Alena Gajdůšková ministerstvu vytkla připravovanou vyhlášku o dostupnosti lékařské péče. Praktický lékař má být do 40 minut jízdy autem, onkolog do tří hodiny jízdy. Na mamograf se bude čekat 15 týdnů.

Pro některé obory by tak podle Gajduškové stačily v celé republice jen dvě nemocnice. Dlouhé čekání na mamograf může v některých případech ohrozit ženu na životě, varovala. Sršeň uvedl, že vyhláška je v připomínkovém řízení, bude se ještě upravovat.

Na demonstraci bude přivezeno kolem 500 zdravotně postižených lidí, na jejich příkladu chtějí organizátoři doložit veřejnosti problémy nových zákonů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?