Svaz pojišťoven: Restrukturalizace lůžek by se měla provést již v roce 2012

14. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz zdravotních pojišťoven se bude na restrukturalizaci lůžkového fondu aktivně podílet. Podle jeho šéfa a generálního ředitele Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromíra Gajdáčka by se měla změna provést již v roce 2012, analýzy by proto měly vzniknout již v v první půli tohoto roku.


Jednali jste již s VZP o změně lůžkového fondu?

Tato problematika se projednávala za přítomnosti ředitele VZP a všech ředitelů členských zdravotních pojišťoven SZP ČR na nedávné schůzce s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Vzájemně jsme si potvrdili, že restrukturalizace lůžkové péče je nutná. Není možné jen chtít peníze navíc, je třeba pro efektivitu systému něco udělat a toto je příležitost, o které bychom mohli začít diskutovat. Ministerstvo to zařadilo do bodů, které navrhlo k řešení při jednání s LOK. Takže ano, SZP ČR se k této aktivitě připojuje a předpokládá, že zástupci svazu budou členy odborné komise pod gescí ministerstva zdravotnictví. Věřím, že se bude o této problematice jednat už letos s cílem provést restrukturalizaci lůžek v roce 2012.

Jaká je ohledně této tématiky atmosféra ve Svazu zdravotních pojišťoven? Co na tento plán říkají další pojišťovny?

Ředitelé zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven se na svém jednání 3. února k nutnosti restrukturalizace přihlásili. Všichni cítíme, že se systémem je třeba něco udělat. Takže ve Svazu zdravotních pojišťoven panuje v této věci shoda.

Již pojišťovna zhodnotila uplynulý rok? Jaký byl pojistný plán a jaká byla skutečnost?

Podle očekávání byl rok 2010 pro všechny zdravotní pojišťovny i pro celý systém veřejného zdravotního pojištění deficitní. Systém jede v červených číslech už čtvrtým rokem. Loňský rok byl v deficitu asi 7,5 mld. Kč. Ale zdravotní pojišťovny tento deficit dorovnávají postupným rozpouštěním peněz, vybraných v bohatších létech. Takže ačkoliv byla loni krize a výběr pojistného stagnoval, zvedly se úhrady za zdravotní péči zhruba o 7 %. Většina podniků na tom byla hůře, než zdravotnická zařízení, protože zdravotní pojišťovny vzniklý deficit vyrovnaly. Se stejným postupem ve zhruba stejném množství počítáme i letos. I když teď, kdy ministr v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme, otevřel otázku úpravy vyhlášky, se obáváme, že se situace některých pojišťoven může významně zhoršit, protože finanční polštáře se postupně tenčí.

Jak Vaše pojišťovna dopadla v počtu pojištěnců? Došlo oproti minulému roku k nárůstu nebo poklesu?

V porovnání s ostatními zdravotními pojišťovnami zaznamenala ZP MV ČR loni největší počet nových pojištěnců. Je pravdou, že mnoho jich také odešlo, protože podlehli různým pouličním náborům a nekalým soutěžím některých zdravotních pojišťoven. Řešili jsme spoustu stížností, kdy byli lidé na ulici náborářem oklamáni a nevědomky podepsali přihlášku k jiné zdravotní pojišťovně. Pokud nezasáhli včas, pak se podle zákona mohou ke své zdravotní pojišťovně vrátit až za rok. Takže to nás také zasáhlo. Přes to všechno jsme velmi kvalitním marketingem v rámci projektu Zdraví jako vášeň s Pavlem Křížem a nabídkou výjimečného produktu Karta života naše pojištěnce zaujali. Mimochodem, Kartu života má už téměř 60 000 našich klientů. Věřím, že jsme je zaujali i tím, že jsme dostáli všem svým závazkům vůči smluvním partnerům. Žádné zdravotnické zařízení nemělo s platbami od ZP MV ČR v roce 2010 problém. A my předpokládáme, že tento trend zachováme. Stále budeme v rámci možností daných zákonem zkvalitňovat služby pro naše klienty a jsme připraveni rychle reagovat na eventuální legislativní změny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?