Svaz pojišťoven: Zdravotnictví v roce 2020 bude mít 343 miliard Kč

13. 3. 2019 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Veřejné zdravotní pojištění bude mít podle Svazu zdravotních pojišťoven v roce 2020 k dispozici asi 343 miliard korun. Bude to o 19 více než letos. Prezident svazu Ladislav Friedrich novinářům řekl, že se zpomalením ekonomiky pojišťovny očekávají i menší výběr pojistného. Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že loni měl systém k dispozici přes 306 miliard korun, letos se počítá asi s 320 miliardami.


"Naše propočty ukazují, že při rozumném hospodaření by měly být zdroje pro roky 2019 a 2020 dostatečné," řekl Friedrich. Letos porostou výdaje na zdravotní péči asi o osm procent, v roce 2020 by podle svazových pojišťoven mohly být peníze jen asi na šestiprocentní navýšení.

"Růst příjmů o šest procent může vypadat příjemně, jenže jen na průběžnou inflaci, postupné stárnutí populace a rozvoj medicíny je třeba nárůst okolo tří až čtyř procent," dodal.

Většinu peněz navíc, asi 13 miliard korun, svaz navrhuje rozdělit mezi všechny segmenty lékařské péče. Dalších šest miliard bude podle Friedricha třeba využít na nové služby, léky či výkony, které budou zavedeny již schválenými nebo plánovanými změnami zákonů.

Na centrová léčiva, která by měla být nově dostupná více pacientům, počítají pojišťovny s nárůstem asi o 2,5 miliardy korun. "Přesune se tam také část peněz, které dosud byly vynakládané na léčbu uznanou na paragraf 16," dodal Friedrich. Tento paragraf zákona o veřejném zdravotním pojištění uvádí, že pojišťovna zaplatí jakoukoliv léčbu, pokud je pro pacienta jediná možná. Ročně se tak proplatí léčba asi za 10 miliard korun.

Až miliardu navíc by si mohla podle něj vyžádat také doprava pacientů nebo záchranná služba. Pojišťovny počítají také s asi 780 miliony korun na nové terapie, například genovou, které budou pojišťovny proplácet častěji. Stovky milionů navíc půjdou také do reformy psychiatrické péče, která dosud byla hrazená hlavně z evropských fondů, sociální služby, domácí, následnou péči a mobilní hospice nebo na provoz urgentních příjmů. Čtvrt miliardy by si mohla vyžádat také případná úhrada léčebného konopí.

Náklady na zdravotnictví každoročně rostou. V roce 2011 to bylo 216 miliard korun, letos je počítáno asi s 320 miliardami. Loni spotřebovala asi 55 procent nákladů lůžková zdravotnické zařízení. Necelých devět procent stála péče ambulantních specialistů a pod šest procent péče praktických lékařů. Kolem čtyř procent čerpali stomatologové, asi 1,5 procenta stála doprava pacientů a provoz zdravotnických záchranných služeb, na než ale připlácejí také kraje ze svých rozpočtů. Kolem procenta šlo na lázně a rehabilitace.

Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, jejichž klienty je asi 4,7 milionu obyvatel České republiky. Zbývající jsou pojištění u největší Všeobecné zdravotní pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?