Svaz zdravotních pojišťoven zažaloval ředitele Hávu kvůli studii

16. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz zdravotních pojišťoven zažaloval ředitele Institutu zdravotní politiky a ekonomiky (IZPE) Petra Hávu kvůli studii o zdravotním pojištění, již vypracoval pro ministerstvo zdravotnictví. Podle Hávy umožňuje systém tunelovat veřejné prostředky...


PRAHA - : Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) tak přichází ročně o miliardu, zatímco na účtech zaměstnaneckých pojišťoven se nahromadilo pět až deset miliard.

„Prostřednictvím Okresního státního zastupitelství v Kolíně podali ředitelé pojišťoven v pátek trestní oznámení na ředitele Hávu pro důvodné podezření ze spáchání trestných činů šíření poplašné zprávy, pomluvy a poškozování cizích práv,“ řekl včera výkonný ředitel svazu Jaromír Gajdáček. Svaz podle něj navrhne ministryni zdravotnictví Marii Součkové, aby zvážila odvolání Hávy z funkce ředitele IZPE.

„Nařkl nás z tunelování veřejných prostředků a z organizovaného zločinu podobného aféře s lehkými topnými oleji (LTO),“ vysvětlil Gajdáček.

Háva se hájí svobodou vědeckého bádání. Řekl, že právě tato svoboda mu dává prostor otevírat společensky naléhavé otázky. „Naše práce má charakter práce vědecké, svobodu vědeckého bádání nám dává článek 15 Listiny základních práv a svobod,“ uvedl. Pokud jde o pojem tunelování a přirovnání ke kause s LTO, je to podle Hávy do jisté míry podobné. „Právní norma tehdy umožňovala vhodným výkladem únik prostředků ze systému veřejných financí,“ řekl.

Podle Hávy již byla část prostředků, které zaměstnanecké pojišťovny získaly, pravděpodobně použita a vložena do nemovitostí. Proto ministryni navrhl, aby pojišťovnám byl okamžitě zmražen majetek a ostatní aktivity, než se změní přerozdělování.

V současnosti se ze zákona přerozděluje 60 procent vybraného pojistného, Součková navrhuje stoprocentní přerozdělení. VZP to podporuje, protože se tak vyrovná riziko pojišťoven. VZP má nyní největší podíl starých lidí a drahých pacientů. Její příjmy jsou nižší než výdaje, a tak platí lékařům za péči se zpožděním.

Svaz varuje, že když se systém přerozdělení změní, dopadne to nepříznivě na 3,5 milionu pojištěnců zaměstnaneckých pojišťoven.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?