Švédsko doporučilo ženám nechat si odstranit prsní implantáty PIP

6. 6. 2013 7:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Švédsko doporučilo 4000 ženám s prsními implantáty od francouzské společnosti PIP, aby si je z preventivních důvodů nechaly odstranit. Informoval o tom portál The Local. Tyto implantáty jsou nyní zakázány, neboť mohou prasknout a způsobit další zdravotní komplikace. V Česku si implantáty PIP pořídilo asi 2000 žen, celosvětově pak zhruba 400 000 žen.


Švédské zdravotnické úřady vyzvaly kliniky, aby kontaktovaly pacientky, které vložení zmíněných implantátů podstoupily, a doporučily jim jejich odstranění. Ve vysvětlujícím prohlášení úřady uvedly, že produkt PIP má „chabou mechanickou odolnost“ a může obsahovat látky, které dráždí tkáň. Hrozba protržení implantátů je ve srovnání s jinými takovýmito silikonovými výrobky větší.

Tato severská země spolu s dalšími evropskými státy zakázala implantáty PIP v roce 2010 poté, co se ukázalo, že na jejich výrobu použila francouzská firma nestandardní silikonový gel. Ten podle všeho vedl k neobvykle vysokému počtu protržených prsních náhrad.

Ve Francii koncem května skončil proces se společností PIP, rozsudek padne ale až v prosinci. Šéf firmy Jean-Claude Mas spolu se čtyřmi dalšími představiteli kdysi třetího největšího světového dodavatele prsních implantátů čelí obžalobě z podvodů a klamání spotřebitelů. Pokud soud jejich vinu uzná, hrozí jim až pět let vězení.

Zmíněná žaloba eviduje více než 4100 protržených voperovaných náhrad a 2700 žen, u kterých vyvolaly implantáty záněty. Objevily se i dohady, že podporují vznik rakoviny, ale to se zatím nepotvrdilo. V Česku valná většina žen s PIP podstoupila jejich výměnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?