Švédsko připravuje vyšší tresty za pašování rohypnolu

19. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Švédská policie a úřady činné v celním a trestním řízení usilují o zpřísnění trestů za nelegální operace s léky na spaní rohypnol. Důvod? Do Skandinávie se Rohypnol stále více pašuje ze střední a východní Evropy...


STOCKHOLM -

Tisková agentura TT uvedla, že podle dosavadní praxe je od roku 1998 za závažný trestný čin považováno až nelegální převážení 20 tisíc kusů tablet Rohypnolu, což je podle policie, celníků i vrchního státního zastupitelství limit příliš iberální.


Současné limity na převážení rohypnolu jsou podle švédských úřadů příliš liberální.

„Pracujeme na tom, aby se tresty mohly zpřísnit, ale k tomu musíme předložit argumenty, které soudy přesvědčí o závažnosti nynějšího stavu,“ řekl Gunnar Hermansson z protidrogového oddělení kriminální policie e Stockholmu.

Jakou konkrétní podobu mají mít nové limity pro klasifikaci pašování rohypnolu coby závažného trestného činu a jaká případná další opatření mají pašování postihovat, Hermansson zatím nekonkretizoval. Diskuse totiž ještě zatím není zcela uzavřena.

Rohypnol obsahuje psychotropní látku flunitrazepam, a právě proto je ve velkém zneužíván mezi narkomany.

Na léku jsou prý závislí i ti, kteří ho užívali podle předpisu

Ve Švédsku se jej legálně prodává celkem 160 milionů denních dávek ročně, a již to samo o sobě vzbuzuje rozsáhlé diskuse. Řada lidí totiž tvrdí, že se do závislosti dostala i přesto, že postupovala podle zákonů a lék užívala na lékařský předpis.

Kromě legálního trhu se však mnoho tablet do největší skandinávské země pašuje, a to nejčastěji z Ruska, Pobaltí a dalších postkomunistických zemí, včetně České republiky. Jen vloni zabavili švédští celníci a policisté 800 tisíc nelegálně převážených a držených tablet rohypnolu.

V ČR rohypnol jen na předpis s pruhem

Na rozdíl od Švédska byl rohypnol v České republice až donedávna poměrně snadno dostupný. Tato liberální praxe byla proto často terčem mezinárodní kritiky, včetně kritiky ze strany skandinávských zemí.

Nyní je před Poslaneckou sněmovnou ČR návrh zákona, který má stanovit, že se rohypnol bude vydávat jen na zvláštní recepty.


DÁLE ČTĚTE:
Lékaři zaplatí pokutu, předepsali narkomanům léky bez potvrzení

Problémy se spánkem má až třetina lidí
Závislost na lécích se musí léčit

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?