Světová banka pomůže se zdravotnictvím

7. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda pochybuje o reformě zdravotnictví ministryně Součkové a domluvila pomoc od Světové banky. Žádost o spolupráci poslal do Washingtonu před čtrnácti dny ministr financí Bohuslav Sobotka...


„Chceme tak přispět k zrychlení reformy v oblasti financování,“ vysvětluje svůj postup ministr.

„Světová banka už se spoluprací souhlasila,“ potvrzuje také Jana Matesová, která v bance zastupuje Českou republiku. Zřejmě ještě letos tak vznikne nový model, jak financovat stále dražší zdravotnické služby.

Podle Sobotkova poradce Tomáše Sedláčka je přirozené zapojit do přípravy reformy zahraniční odborníky, protože se tím vyloučí tlaky domácích politiků a lobbistů.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková iniciativu kolegy vítá, nechce ji ale komentovat, dokud o ní nebude mít přesnější informace.

Druhý pokus expertů

První konzultace mezi ministrem Sobotkou a odborníky Světové banky se plánuje na konec dubna. „Do té doby by se odborníci měli seznámit se všemi podklady, které jim česká strana dodá. Bohužel zatím nic nedodala,“ naznačuje další postup Matesová.

Experti Světové bankyuž Česku řadu let radilis reformou penzí.Jejich doporučenívšak politici po létanevyužili a na žádnéreformě se dosudnedokázali dohodnout.

Podle české zástupkyně ve Světové bance se počítá s tím, že by práce měla postupovat rychle. Ani Ministerstvo financí nezpochybňuje, že návrh může být hotov za několik měsíců.

Experti Světové banky už Česku řadu let radili s reformou penzí. Jejich doporučení však politici po léta nevyužili a na žádné reformě se dosud nedokázali dohodnout.

„Světová banka podmínila pokračování spolupráce jasným rozhodnutím vlády a parlamentu o pokračování reformy,“ shrnul rozpaky expertů ministr Sobotka v osobním dopise, kterým informoval kolegu Zdeňka Škromacha.

V případě zdravotnictví ale Češi zaslali Světové bance jasné zadání: navrhnout systém, který by bylo možné z veřejných zdrojů financovat.

Příliš mnoho reforem

Nový způsob, jak financovat zdravotnictví, vláda hledá od podzimu, kdy musela z rozpočtu zaplatit sedm miliard, aby se zdravotnictví dostalo z nejhorších dluhů.

Dnes se ale pojišťovny i nemocnice propadají do dalších miliardových ztrát a například ekonomický expert České lékařské komory Martin Kunštek odhaduje, že letošní schodek bude velký nejméně jako ten loňský.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková sepsala návrh reformy, kde doporučuje zvýšit státní dotace, posílit státní dohled nad pojišťovnami a přitom omezit počet nemocnic. Minulý týden vláda ale už podruhé koncepci vrátila, tentokrát na návrh ministra Sobotky.

Světová banka podmínila pokračování spolupráce jasným rozhodnutím vlády a parlamentu o pokračování reformy.

Ve stejné době zveřejnil jiný plán reformy stínový ministr ODS Tomáš Julínek. Ten radí posílit postavení pojišťoven, které by si měly navzájem konkurovat a nabízet občanům různé druhy připojištění.

Vláda se s ODS přitom o svých plánech navzájem nebaví. Stínový ministr Julínek odsuzuje reformu Součkové jako pokus obnovit předlistopadový státní systém. Premiér Špidla naopak označil Julínkův plán za radikální komercionalizaci zdravotnictví.

Prezident České lékařské komory David Rath kritizuje návrhy ministryně i ODS. Sám doporučuje takzvaný oregonský systém. Pojišťovny by zůstaly v dnešní podobě, plně by ale hradily jenom péči zachraňující život. Na péči, která pouze zachraňuje zdraví, by se doplácelo. Ještě větší příplatky by byly za ostatní služby.

Ministerstvo financí zůstává stranou sporů. Zakázka Světové bance předem neříká, jestli také do budoucna mají peníze rozdělovat pojišťovny. Experti mohou klidně doporučit, aby kontrolu nad zdravotnictvím převzal stát, anebo aby posílila role občanů a soukromých pojišťovacích společností. „Jde jen o to, aby systém šel financovat,“ vysvětluje Sobotkův poradce Sedláček.

Lenka Zlámalová, Petr Holub, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?