Světové zdravotnictví v roce 2015

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

PŘEHLED ROKU 2015




Leden

?? Asociace německých veřejných zdravotních pojišťoven pozastavila úhradu provozních nákladů ve výši 60 milionů eur na elektronický zdravotní průkaz, jímž se tamní pacienti musejí povinně prokazovat u lékaře. Důvodem byla nefunkčnost průkazu, který měl zajistit vydávání elektronických předpisů a nahrávání digitálních chorobopisů na čip ukrytý v kartě. ?? Ruský premiér Dmitrij Medveděv připustil, že kvůli západním sankcím a znehodnocení rublu může země čelit vážnému nedostatku léků – především onkologických, které se z velké části dovážejí.

Únor

?? Soud v americké Virginii přiznal kompenzaci asi 7 tisícům obětí nucených sterilizací, k nimž v USA docházelo od 20. let minulého století při uplatňování „eugenického“ zákona. Právníci vyhráli spor trvající 3 roky, každá z obětí má nárok na náhradu ve výši 25 tisíc dolarů.
?? Velká Británie se stala první zemí na světě, jež schválila zákon umožňující početí dětí s DNA od tří lidí (dvou žen a jednoho muže). Cílem je zamezit přenosu genetických nemocí z matky na dítě. Odpůrci se obávají zneužití legislativy pro snahy o „děti na míru“. ?? Turecký soud zastavil stíhání desítek zdravotníků, kteří v červnu 2013 pomáhali ošetřovat demonstranty zraněné během protivládních protestů. Trestní oznámení na lékařskou komoru podalo ministerstvo zdravotnictví, podle něhož lékaři poskytováním první pomoci demonstrantům „napomáhali zločincům“.
?? Kanadský nejvyšší soud povolil lékařskou pomoc při eutanazii u dospělých lidí, kteří jasně projevili zájem dobrovolně ukončit svůj život kvůli nevyléčitelné nemoci způsobující trvalou a nesnesitelnou bolest. Výkon svého rozhodnutí soud pozastavil na dobu jednoho roku, aby zákonodárci zrevidovali příslušný zákon.

Březen

?? Desítky lékařů a sester z nemocnice v Žilině podaly výpovědi kvůli nevyhovující situaci v péči o pacienty a špatným pracovním podmínkám v tamním zdravotnickém zařízení.
?? Francouzští poslanci schválili návrh zákona, který má dát nevyléčitelně nemocným právo, aby je lékaři až do smrti udržovali v bezvědomí. Kritici normy tvrdí, že jde o skrytou formu eutanazie.
?? Všechny sestry, porodní asistentky i zubaři ze zemí EU musejí od března absolvovat přísný test jazykových znalostí, než budou moci začít pracovat v Británii. Dosud povinnost platila pro lékaře.
?? Pákistánská policie pozatýkala na severozápadě země 471 rodičů odmítajících dát své děti očkovat proti obrně. Zadržení čelili obvinění z veřejného ohrožení. Ti, kteří s očkováním posléze souhlasili, byli obratem propuštěni.

Duben

?? Světová zdravotnická organizace oznámila, že Severní a Jižní Amerika se staly prvními regiony světa, které vymýtily zarděnky. Všechny případy onemocnění jsou na kontinent zavlečeny z jiných částí světa.
?? Vedení Světové zdravotnické organizace (WHO) přiznalo, že několikrát vážně pochybilo při zvládání epidemie Eboly v západní Africe. WHO v dokumentu mimo jiné píše o nedostatečně rychlé reakci na šíření nemoci, chybách v koordinaci a v komunikaci.
?? Australská vláda rozhodla, že zastaví vyplácení státní sociální podpory těm rodičům, kteří své děti odmítnou nechat očkovat. Rodiny tak mohou přijít o více než 11 tisíc australských dolarů ročně.

Květen

?? Europoslanci odhlasovali usnesení týkající se bezpečnějšího zdravotnictví v Evropě. Vyjádřili v něm znepokojení nad infekcemi ve zdravotnických zařízeních, které postihují 8–12 % pacientů v EU. Podle expertů je možné 20 až 30 % těchto případů zabránit.
?? Rozsáhlou unikátní transplantaci krku pacienta postiženého rakovinou provedli s úspěšným výsledkem polští lékaři. Transplantace se kromě hlasivek týkala průdušnice, jícnu, štítné žlázy a přilehlých žláz, svalů, nervů, cév a kůže.

Červen

?? Nejvyšší soud Spojených států amerických podpořil celostátní dostupnost státních subvencí, které jsou klíčovou součástí Obamovy zdravotnické reformy z roku 2010. Potvrdil tak, že jejich poskytování na celém území USA je v souladu s americkou ústavou.
?? Americká policie zatkla 243 lidí a obvinila je z účetních podvodů při využívání vládního zdravotnického programu Medicare. Podle vyšetřovatelů docházelo ke zbytečnému předepisování léčby či proplácení léčby, jež se neuskutečnila. Škoda dosáhla 712 milionů dolarů.

Červenec

?? Izraelský parlament odhlasoval zákon, jenž umožňuje nařídit nucenou výživu vězňů, kteří drží hladovku a jsou ohroženi na životě. V izraelských věznicích se k tomu často uchylují Palestinci.
?? Z pokusu o zabití 31 pacientů obžalovalo státní zastupitelství v Lipsku 2 bývalé lékaře místní univerzitní nemocnice, kteří zfalšovali dokumentaci 38 pacientů čekajících na transplantaci jater tak, aby se jejich stav zdál vážnější než ve skutečnosti. Celkem 23 pacientů pak dostalo nová játra dříve, než měli, čímž byli někteří vážně nemocní posunuti na spodní místa čekací listiny.
?? Polský prezident Bronislaw Komorowski podepsal zákon o umělém oplodnění metodou in vitro. Nový zákon mimo jiné stanovil, že metodu mohou využít i nesezdané páry.
?? Francouzský odvolací soud rozhodl, že německá společnost TÜV, která odpovídá za plnění evropských norem u vyráběných a prodávaných prsních implantátů v Evropě, v aféře s implantáty francouzské firmy PIP nijak nechybovala.
?? Světová zdravotnická organizace (WHO) oficiálně prohlásila Kubu za první zemi světa, které se podařilo vymýtit přenášení viru HIV a syfilis z matky na dítě. WHO dává úspěch do souvislosti s přístupem všech obyvatel ke zdravotní péči.

Srpen

?? Slovenské ministerstvo zdravotnictví šokovalo záměrem posílat zdravotníky na povinné protikorupční školení, jež by bylo podmínkou pro výkon povolání. Lékařské odbory návrh kritizovaly a upozornily, že do afér spojených s nevýhodnými transakcemi ve slovenském zdravotnictví bylo prý zapleteno hlavně vedení nemocnic, nikoli zdravotníci.

Září

?? Kvůli podvodům s léky bylo v Rumunsku zatčeno a vzato do vazby 13 osob včetně lékařů a lékárníků. Zločinecká organizace podle prokuratury způsobila od roku 2011 státu mnohamilionové škody. Případ se týká falešných receptů na onkologické léky nebo přípravky pro lidi s duševními poruchami.
?? Tisíce sester se sjely do Varšavy, kde před sídlem vlády a parlamentu demonstrovaly za zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek. Podle médií chtěly přidat 1500 zlotých po etapách během příštích 3 let. Svůj protest opřely o statistické údaje, podle nichž v Polsku na 1000 obyvatel připadá něco málo přes 5 sester.

Říjen

?? Japonsko poprvé uznalo případ onemocnění rakovinou jako důsledek úniku radiace z jaderné elektrárny Fukušima, poškozené při zemětřesení a tsunami v roce 2011. Pacientem je bývaly dělník pracující ve Fukušimě, jemuž lékaři diagnostikovali leukemii.
?? Americké letectvo údajně v důsledku lidské chyby bombardovalo nemocnici organizace Lékaři bez hranic (MSF) v severoafghánském Kunduzu. Při útoku zemřelo více než 30 osob a statisíce lidí přišly o přístup k péči zachraňující životy. MSF odmítli závěry oficiálního vyšetřování americké armády a požadují nezávislé vyšetření případu. ?? Kalifornský guvernér Jerry Brown podepsal zákon umožňující eutanazii. Lékaři tak mohou těžce nemocným pacientům předepsat přípravky k ukončení života. Nárok na eutanazii budou mít ti, u nichž nejméně dva nezávislí lékaři potvrdí, že nemocnému nezbývá více než půl roku života. Psychicky nemocní na eutanazii právo mít nebudou.
?? Slovenští zdravotníci začali shromažďovat podpisy pod podání hromadných výpovědí na protest proti chystaným změnám jejich odměňování. Sestrám či laborantům se nezamlouvalo, že připravovaná novela zákona se mimo jiné bude vztahovat pouze na platy zdravotníků v nemocnicích a že mzdy nezohlední praxi.

Listopad

?? Sestry na Slovensku začaly hromadně podávat výpovědi. Ministr zdravotnictví Viliam Čislák v reakci uvedl, že péče o pacienty ohrožena nebude. Prvních 200 výpovědí podaly sestry ve fakultní nemocnici v Žilině.
?? Za poskytování zpoplatněné pomoci při sebevraždě budou v Německu hrozit až 4 roky vězení, rozhodl Spolkový sněm, který však odmítl požadavek na úplný zákaz asistované sebevraždy. Aktivní usmrcení vážně nemocných zůstává nadále zakázané a trestní zákoník na ně stále pohlíží jako na vraždu.
?? Francie se rozhodla zrušit více než 30 let starý zákon, který zakazoval homosexuálním mužům darovat krev. Původně vešel v platnost kvůli obavám z možného šíření nemocí jako například viru HIV.

Prosinec

?? Gayové ve Spojených státech amerických mohou po 32 letech úplného zákazu darovat krev, pokud neměli v uplynulém roce pohlavní styk s mužem.
?? Slovenská policie obvinila 6 pracovníků tamního Národního onkologického ústavu z krádeže léků. Obviněným v případě prokázání viny u soudu hrozí až desetileté vězení.
?? Slovenský prezident Andrej Kiska vetoval novelu zákona týkající se odměňování pracovníků ve zdravotnictví kromě lékařů, kvůli níž začaly sestry hromadně podávat výpovědi. Hlava státu zákonodárcům navrhla, aby při opětovném projednání z předlohy některé změny vypustili.
?? Polský ministr zdravotnictví nové konzervativní vlády Konstanty Radziwill oznámil, že stát vbrzku přestane financovat oplodnění in vitro. Díky metodě se od poloviny roku 2013 v Polsku narodilo skoro 4000 dětí. V současnosti program využívá zhruba 17 tisíc lidí a další mají zájem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?