Světový den ledvin upozorní na vztah věku a poškození ledvin

13. 3. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Sníženou funkci ledvin má v ČR každý desátý, nad 65 let čtvrtina a nad 75 let polovina lidí. Většina to neví, protože nemají žádné potíže. Přitom jsou ve větším riziku infarktu či srdečního selhání, vysoké je i riziko náhlého selhání ledvin, řekl novinářům přednosta Kliniky nefrologie VFN profesor Vladimír Tesař při příležitosti čtvrtečního Světového dne ledvin. Na řadě míst v ČR si lidé mohou dát vyšetřit ledviny. Osvěta se zaměří na vztah mezi stárnutím a chronickým onemocněním ledvin.

„To, že je situace alarmující, vyplývá z toho, že až 40 procent pacientů, kteří zahajují léčbu náhradou funkce ledvin například dialýzou, do té doby o svém onemocnění vůbec nevěděli,“ řekl profesor.

Doporučil vyšetření jednou za rok všem lidem po padesátce, obrátit by se měli na svého praktického lékaře. Vyšetření bílkoviny v moči a stanovení filtrační funkce ledvin je snadné, levné a bezbolestné, provádí se z malého množství krve odebraného z prstu a malého množství čerstvé moči. Skrínink je vzhledem k vysokým nákladům na léčbu dialýzou nákladově efektivní, uvedl.

Ledviny jsou životně důležité, filtrací krve odstraňují odpadní produkty metabolismu a udržují stabilitu vnitřního prostředí. Každý den očistí 180 litrů krve, to znamená, že pročistí všechnu krev až padesátkrát za den.

Dialýzou či transplantací se léčí v ČR méně než 0,1 procenta obyvatel, výdaje představují několik procent celkových nákladů na zdravotní péči.

Podle vedoucího lékaře Dialyzačního střediska B.Braun Avitum Bulovka Vladimíra Vojance je mnoho pacientů, kteří by na dialýzu nikdy docházet nemuseli, kdyby se o své ledviny zajímali dříve a podstoupili léčbu.

Pokud už je poškození takové, že je nutná dialýza či transplantace, provádí se do nejvyššího věku. „Letos například byl úspěšně transplantován senior, který oslavil 79. narozeniny. Na dialýzu k nám také často docházejí i pacienti starší 80 let,“ řekl Vojanec.

Efektivnější pro systém i samotného pacienta je podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) transplantace než dialýza. Loni vydala 178 milionů korun za transplantaci ledvin pro 283 svých klientů, v průměru za jednoho téměř 600.000 korun.

VZP porovnala náklady na jejich léčbu v roce před transplantací, kdy docházeli na dialýzu, a v roce po transplantaci. Péče o klienta na dialýze stála VZP ročně téměř 890.000 korun, po transplantaci přes 350 000 korun, průměrná roční úspora na jednoho klienta přesáhla 547.000 korun. „Z ryze ekonomického hlediska lze říci, že návratnost transplantace je o něco málo delší než jeden rok,“ shrnul Tichý.

Připomněl, že v číslech a ekonomických ukazatelích by neměl zaniknout klíčový fakt, že život po transplantaci je pro člověka s nevratným selháním ledvin výrazně komfortnější. Přežití pacientů s transplantovanou ledvinou je oproti dialýze dvojnásobné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?