Světový den lymfomu byl příležitostí k osvětě o tomto nádoru

16. 9. 2013 7:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Přispět ke správné a včasné diagnóze maligního lymfomu, který je šestým nejčastějším nádorem v ČR, může větší informovanost o příznacích tohoto onemocnění. Včas zahájená léčba je úspěšnější. Příležitostí k osvětě je Světový den lymfomu 15. září. Nádory lymfatické tkáně postihnou každý rok téměř 2500 Češek a Čechů.


Do skupiny těchto nemocí se řadí Hodgkinův lymfom, Ne-Hodgkinovy lymfomy a chronická lymfatická leukémie. V ČR žije kolem 25.000 pacientů, kteří některou z těchto nemocí měli nebo mají. Lymfom postihuje nejčastěji lidi mezi 60 a 70 lety věku, Hodgkinův lymfom je nejčastější mezi 20 a 30 lety.

„Za posledních 15 let se výrazně osud nemocných s lymfomy zlepšil. Hlavní zásluhu na tom má vedle lepšího poznání těchto chorob zavádění moderní cílené terapie. Díky ní bylo možné výrazně snížit úmrtnost,“ řekl ČTK přednosta první interní kliniky-kliniky hematologie Všeobecné fakultní nemocnice profesor Marek Trněný.

Péče o nemocné s lymfomy se v ČR soustřeďuje do specializovaných center. Komplexní léčbu poskytuje sedm center, kde je také možnost v případě potřeby provést transplantaci krvetvorných buněk.

Při lymfatickém onemocnění zduří uzliny. Chronická lymfatická leukémie obvykle zasáhne i kostní dřeň, typické je vysoké množství bílých krvinek. Nemocný nemusí mít žádné příznaky, nemoc se odhalí při jiném vyšetření. Obvyklou obtíží je únava, hubnutí, pocení a horečka, někdy bolesti břicha a zhoršené dýchání kvůli tlaku zvětšených uzlin.

„Dobrou zprávou pro pacienty s lymfomy a jejich blízké je to, že prognóza se zlepšuje. Ve většině případů se dá s lymfomem dobře a dlouho žít,“ řekla docentka Andrea Janíková z interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Bohunice.

Věra Šimáčková ze sdružení Lymfom Help, o.s. doplnila, že pomáhají pacientům ve všech fázích onemocnění. Informace jsou na webu a v příručkách, jež pacientské sdružení vydává. Pacientům nabízejí edukační setkání, kurzy jógy nebo rekondiční pobyty v horské přírodě s lidmi se stejným nebo podobným handicapem. Pomáhá také pacientům v zajištění přístupu k efektivní léčbě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?