SVK: Nemocnice se obávají snížení plateb od soukromých pojišťoven

10. 5. 2016 16:58
přidejte názor
Autor: Redakce

Slovenské nemocnice stojí před další potenciální krizí. Obě soukromé zdravotní pojišťovny, které na tamním trhu působí, totiž varovaly, že pokud slovenské ministerstvo zdravotnictví nezajistí pro resort více finančních prostředků, začnou nemocnicím krátit platby za výkony či hospitalizace.




Asociácie nemocníc Slovenska avizovala, že pokud by se tak skutečně stalo, mohlo by to pro řadu nemocnic znamenat propouštění zdravotníků či rušení zařízení. Finanční prostředky nemocnicím chybějí především na platy, které navíc podle platného zákona mají letos opět růst.

Nové smlouvy

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko se obává, že snížení plateb od soukromých pojišťoven může dosáhnout až 10 %. „Pojišťovny Dôvera a Union nám avizovaly, že pokud nedojde k dofinancování či přesunu peněz ve zdravotnictví, k prvnímu květnu tohoto roku dostaneme smlouvy s nižšími platbami za hospitalizaci a výkony,“ potvrdil deníku Pravda Marián Petko. Pokud by se naplnily jeho obavy o 10% snížení plateb, znamenalo by to prý velký problém pro všechny ze 71 slovenských nemocnic, které asociace zastupuje. Její prezident také upozornil, že na to, aby bylo zdravotnictví v letošním roce stabilní, potřebuje resort ještě 95 milionů eur, především na již zmíněné zákonem garantované navýšení platů.
Pojišťovna Dôvera odpověděla na otázku deníku Pravda, zda se skutečně chystá letos snížit nemocnicím platby, že hodlá do zdravotnictví investovat přibližně stejný objem peněz jako loni. „Stát se rozhodl nenavýšit odvody za státní pojištěnce, ačkoli je známo, že nemocnicím budou chybět prostředky na uspokojení mzdových nároků,“ cituje Pravda PR manažera pojišťovny Dôvera Branislava Cehlárika.

Dělení úvazků znovu na scéně?

Zdravotnická zařízení mají se soukromými zdravotními pojišťovnami uzavřené smlouvy jen do konce dubna (se státní Všeobecnou zdravotnou poisťovnou do konce září). Pokud by se nemocnice s pojišťovnami do konce měsíce nedohodly, budou muset podle Mariána Petka přistoupit k nepopulárním opatřením, jako je propouštění (týkat se podle něho může až 2 tisíc míst) nebo například dělení úvazků.
Prezident Petko připomenul, že k takovému kroku byla slovenská zdravotnická zařízení přinucena již za působení ministryně zdravotnictví Zuzany Zvolenské. „Všichni si dodnes pamatujeme, co z toho vzešlo. Nakonec to mělo politický i soudní dopad,“ uvedl s odkazem na případ sester, které kvůli odmítnutí rozdělit úvazek na zdravotnickou a administrativní činnost dostaly v nemocnicích výpověď – tři zdravotnice se rozhodly proti takovému kroku bránit u soudu, který jim dal zapravdu.

Nemocnice v koncích

Obavy Mariána Petka sdílejí i někteří představitelé nemocnic. „Již nyní se potýkáme s dluhy, a pokud by se nám snížily platby, museli bychom přistoupit k radikálním opatřením – dělit úvazky, propouštět zaměstnance,“ potvrdila deníku Pravda ředitelka nemocnice v Topoľčanech Marta Eckhardtová.
Podobně reagoval i ředitel nemocnice v Dolním Kubíně Jozef Mintál: „I současné platby, které jsou od Nového roku navýšené, nám pokrývají jen 50 procent nárůstu platů.“ Náklady nemocnic kvůli zvýšení minimální mzdy lékařů i nelékařských pracovníků významně stouply. „Vzhledem k nárůstu mezd by nemocnice po snížení plateb od zdravotních pojišťoven musela přestat platit faktury svým dodavatelům, případně propouštět. Věříme ale, že k takové situaci nedojde,“ svěřil se Jozef Mintál deníku Pravda.

MZ: Nejprve analýza, pak návrh řešení

Na chybějící finanční prostředky upozornil Marián Petko i nového slovenského ministra zdravotnictví Tomáše Druckera. „Ministr vyslechl naše argumenty, vysvětlili jsme mu, že 55 milionů, jež stát vyhradil na navýšení platů sester, nemůže stačit, protože nejde jen o ně,“ komentoval pro Pravdu Marián Petko jednání na ministerstvu s tím, že problém představuje i zvýšená minimální mzda a nárůst platů lékařů a dalšího zdravotnického personálu.
Mluvčí ministerstva Stanislava Pondelová ubezpečila, že ministr napjatou finanční situaci v resortu vnímá, na otázku, zda stát zdravotnictví „dofinancuje“, odpověděla, že Tomáš Drucker chce nejprve prověřit, jakým způsobem se v celém resortu vynakládají peníze, a následně „připraví optimální řešení dané situace“. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Petko varuje, že pokud nemocnice nedostanou řešení ze strany státu, obrátí se na Ústavní soud se žádostí o posouzení, zda jsou zákony o zvyšování platů zdravotníků skutečně v souladu s ústavou. „Nám nezáleží na tom, odkud peníze do systému přitečou, z vnitřních zdrojů to nemocnice nejsou schopny zvládnout. A rady si nevědí ani státní nemocnice, které mají 500milionový dluh, ale jsou jen zticha,“ uzavřel Marián Petko pro deník Pravda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?