Švýcarská firma zažalovala MZ kvůli spreji na hubnutí

8. 7. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Švýcarská společnost Herb-Pharma AG, která musela z trhu stáhnout sprej na hubnutí Hoodia, zažalovala české ministerstvo zdravotnictví (MZ). Firma tvrdí, že nesprávným rozhodnutím přišla o stamiliony korun a její škody dál stoupají.


MZ potvrdilo, že žaloba na úřad už dorazila. Uvedla to Česká televize (ČT). Sprej před několika měsíci označil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za nelegální, jeho prodej zakázal.

ČT uvedla, že sprejem se české úřady zabývají několik měsíců. Společnost si sprej na Slovensku nechala zaregistrovat jako zdravotní pomůcku. Hlavní hygienik ČR Michael Vít ale tehdy řekl, že zdravotní pomůckou jsou například berle nebo invalidní vozík, nikoliv sprej, který má pomoci snížit váhu.

SÚKL po prozkoumání přípravku zjistil, že jde o lék. Ten ale nemá potřebné registrace - a tak je v Česku považován za nelegální a nesmí se prodávat. „Konkrétně jde o to, že tento přípravek ovlivňuje centrální nervovou soustavu příjemce,“ řekla televizi mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Podle ČT švýcarská firma před několika dny kvůli spreji podala žalobu na MZ. Bude požadovat návrat výrobku na trh a náhradu všech škod. „Minimálně jsme na stovkách milionů a stále to stoupá,“ řekl ČT člen dozorčí rady firmy Herb-Pharma AG Ondrej Michlo s tím, že jde také o poškození jména firmy.

SÚKL zakázal například prodej náplastí na hubnutí od firmy P.A.A. Agency. Náplast obsahuje stejnou látku jako sprej, a proto se jedná o lék, který se ale opět prodávat nesmí. I přesto se ale tyto náplasti prodávají na internetu dál, uvedla ČT.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?