Syndrom zrušit úrazovku

10. 5. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Pod brněnskou úrazovkou teče v kanalizaci uvězněná říčka Ponávka. Její vody pramení až někde v punkevních jeskyních Moravského krasu. Zdá se, že v nocích se proti jejímu proudu plaví sny hospitalizovaných a točí se kolem stalagmitů a stalagnátů podzemních sálů a pomáhají tak léčit jejich polámané kosti, obratle a klouby.


Traumatologické oddělení úrazovky přes nepřízeň vedení resortu zdravotnictví, jímž bylo před dvěma lety vyškrtnuto z republikové sítě traumacenter (a přichází tak ročně o desítky milionů korun), stále funguje. Není to zajisté díky ponořené Ponávce, zajišťující plavení traumat. Je to jen díky personálu nemocnice, který se proti jejímu rušení postavil a našel politické spojence.

Nemocnici totiž především tvoří lékaři a zdravotnický personál a ne budova. I když o tu mimo jiné také šlo. Podle sdružení zaměstnanců nemocnice, ustanoveného k boji za její zachování, nebyly za snahami o její zrušení tendence o ekonomizaci státního zdravotnictví, ale prachsprosté machinace lidí, usilujících o vlastní nekalý zisk. Za ústřední postavu jejich konspirace považují bývalého sociálnědemokratického poslance, proslaveného v disciplíně přeběhlictví. Neučinil tak prý jen zničehonic.

„Obrat poslance MUDr. Michala Pohanky v poslanecké lavici za účelem trvalého hlasování pro ODS zajišťuje ministerstvo zdravotnictví svým dalším jednáním, a to konkrétně jeho přítel Bc. Marek Šnajdr, člen ostravské ODS, nazývaný ostravský pokladník, “ uvádí sdružení na svých webových stránkách.

Popisuje konspirační síť prospěchářů pokoušejících se ovládnout brněnské zdravotnictví předraženými projekty výstavby kliniky Mayo a traumacentra v Bohunicích. Vše propojené s lobby farmaceutických firem. Přeběhnutí Pohanky prý umožnilo znásobení investic do kliniky Mayo (ICRC), “…z nichž plynou jejím zadavatelům do kapes příjmy z provizí ve výši 10-15 %. Co na tom, že nikdo pořádně neví, co se v ICRC bude dělat, a už vůbec ne, kdo a z čeho se bude platit jednoznačně ztrátový provoz.“

I budovy porodnice na Obilném trhu a úrazovky již údajně měly své kupce. „Proběhlo fingované výběrové řízení, které vyhrála za tímto účelem zcela nově zřízená firma se sídlem mimo Českou republiku, a prodej proběhl podle znaleckých posudků, ve kterých byla hodnota nemovitostí snížena na minimum a celková hodnota byla určena na částku okolo 100 mil. Kč.“ Reálně se k takové ceně dá připsat nula.

Schéma konspirace zrušení úrazovky visí stále jak posttraumatický syndrom na webu sdružení. Jeho autoři jsou anonymní. Kde není žalobce, není soudce.

Ovšem „zahájená vyšetřování Policií České republiky, na základě podnětů k vyšetření k přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení, byla z důvodů imunity poslance Pohanky zastavena,“ uvádí sdružení.

Zapomeňte. Zbývá posttraumatický syndrom. I ten nakonec ponorné řeky odplaví do Styxu, kde se všechny slévají.

Autor je publicista

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?