Syrská vláda prý zabavuje až 95 procent zdravotnické pomoci

8. 11. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Syrská vláda zabavuje až 95 procent zdravotnické pomoci, kterou se v Damašku snaží distribuovat syrský Červený půlměsíc. V Ženevě to sdělil syrský lékař a mluvčí svazu syrských zdravotnických organizací Taufík Šamaa.


„Devadesát, dokonce 95 procent toho, co je posláno do střediska syrského Červeného půlměsíce v Damašku, slouží k podpoře vlády, zejména vojáků. K civilistům, kteří jsou každodenně bombardováni nebo žijí v obléhaných oblastech, se materiál nedostane,“ řekl Šamaa. Vláda podle něj konfiskuje nejen materiální, ale také finanční pomoc.

Podle Šamay bylo od začátku konfliktu zabito několik desítek zdravotníků a na 600 je jich uvězněno. K Syřanům se dostává pomoc jedině přes syrský Červený půlměsíc, mezinárodní organizace své lidi do terénu kvůli bojům nepouštějí. Humanitární pomoc v Sýrii potřebuje dle odhadů OSN na 1,2 milionu lidí.

Šamaa patří k zakládajícím členům skupiny, která zastřešuje 14 humanitárních organizací z Francie, Švýcarska, Turecka a USA. S novináři hovořil také o údajné konfiskaci 11 nákladních automobilů, které vezly pomoc poslanou Světovým programem pro výživu (WFP). Vozy se prý ztratily v severní Sýrii. Mluvčí WFP Elisabeth Byrsová ale o žádné konfiskaci neví. Program prý v oblastech nejtěžších bojů svůj personál chrání tím, že tam posílá obrněné vozy.

Šamaa, jehož skupina pomohla v Sýrii zřídit 30 polních nemocnic, tvrdí, že Sýrie směřuje k humanitární katastrofě. Počet zraněných odhaduje až na šestinásobek dosavadních obětí, jichž je podle čerstvých informací už 37.000. Zdravotnickou pomoc ale potřebují také běžní pacienti. „Umírají tam stovky pacientů, léčených na rakovinu, cukrovku a vysoký tlak nebo těch, kteří potřebují dialýzu, a také těhotné ženy nebo předčasně narozené děti,“ řekl Šamaa.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?