Syrský režim prý používá vyhladovění jako zbraň proti civilistům

11. 3. 2014 6:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Syrský režim prezidenta Bašára Asada používá taktiku vyhladovění jako zbraň proti civilnímu obyvatelstvu. Ve své dnes zveřejněné zprávě to uvádí mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv práv Amnesty International (AI). Kvůli nedostatku jídla zemřelo podle AI v obleženém táboře Jarmúk na jihu syrského hlavního města Damašku již nejméně 128 uprchlíků.


Podle zprávy čelí tisíce lidí v táboře „katastrofální humanitární krizi“. Jsou prý nuceni obstarávat si potraviny v ulicích Damašku, kde jsou však vystaveni nebezpečí smrti z rukou ostřelovačů.

V táboře Jarmúk žije podle odhadů 17.000 až 20.000 palestinských a syrských uprchlíků. Od loňského dubna v táboře nefunguje elektřina. Většina tamních nemocnic ukončila svůj provoz poté, co jim došly zásoby základních lékařských potřeb.

Philip Luther, ředitel Amnesty International pro Blízký východ, obvinil syrskou vládu z toho, že cíleným vyhladověním obyvatelstva páchá válečný zločin. Některé rodiny se podle Luthera musely uchýlit k pojídání psů a koček. Podvýživou prý trpí až 60 procent obyvatel tábora. Obklíčení armádou označil Luther za „kolektivní trest“ a vyzval syrskou vládu, aby do tábora umožnila přístup humanitárním organizacím.

Tábor Jarmúk vznikl jako dočasné útočiště pro palestinské uprchlíky v době první arabsko-izraelské války v roce 1948. V závěru roku 2012 se oblast stala dějištěm těžkých bojů mezi příznivci a odpůrci režimu prezidenta Asada. Většině ze 180.000 obyvatel tábora se podařilo uprchnout, zhruba 20.000 jich však zůstalo. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN vyzývající k uvolnění obležení se doposud nesetkala s úspěchem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?