Systém ověřování léků má pomoci proti padělkům

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Čeští zástupci výrobců a distributorů léčiv podepsali na začátku ledna Memorandum o porozumění, kterým se připojují k evropskému systému ověřování léků ESM (European Stakeholder Model). Do dvou let se v českých lékárnách začnou objevovat krabičky léků se speciálními 2D kódy, které umožní ověřit jejich původ a pomohou ochránit pacienty před padělky léků.




Počet zachycených padělků v Evropské unii narůstá. Loni zaznamenala Světová zdravotnická organizace (WHO) několik závažných incidentů. V květnu 2015 byl hlášen výskyt falzifikátů meningokokové vakcíny a podezření na padělky vedlo i k preventivnímu zastavení výdeje přípravku indikovaného při chronickém přetížení organismu železem. Objevily se i krádeže několika šarží léků, čímž došlo k přerušení distribučního řetězce.

Pomůže 2D kód

Padělané léky představují vážnou hrozbu pro pacienty a poškozují i výrobce léčiv a distributory. Z tohoto důvodu vznikl evropský model ověřování léků ESM. Projekt sdružuje subjekty napříč dodavatelským řetězcem tak, aby bylo možné sledovat cestu léku od výrobce až k pacientovi. Samotné ověření původu léku bude prováděno pomocí speciálního 2D kódu umístěného na balení. Po načtení se zobrazí údaje o původu léku, a tak bude možné odhalit případnou neoprávněnou manipulaci.
V České republice zaštiťuje implementaci evropského modelu ověřování léků ESM Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Začátkem ledna podepsali její zástupci spolu se zástupci Asociace evropských distributorů léčiv (AEDL), Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) a České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Memorandum o porozumění, kterým se všechny strany zavázaly k účasti na ESM. Projekt byl konzultovaný i s Českou lékárnickou komorou. V příštím roce bude spuštěna pilotní fáze projektu, ověřování by mohlo začít fungovat od roku 2019.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?