Systém ověřování pravosti léčiv má chybovost 0,18 pct.

11. 2. 2020 7:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Systém pro zachycování padělků léčiv v EU má podle Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv (NOOL) po roce provozu chybovost zhruba 0,18 procenta. Podle lékárníků je to průměrně jeden lék v každé lékárně každý pracovní den. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uvedl, že dál nebude lékárníky za vydání léku, u kterého systém hlásí chybu, pokutovat. Informace zazněly na tiskové konferenci NOOL.


Od 9. února loňského roku musí být všechny krabičky léků prodávané v Evropské unii označené kódem od výrobce. Lékárník musí při výdeji před pacientem kód načíst a ověřit, jestli není padělek, teprve poté ho vydá.

Přestože v Česku podle ředitelky SÚKL Ireny Storové nebyl v lékárnách dosud zachycený jediný padělek, systém jich nahlásil od loňského února do konce roku přes 923.000. Nejčastěji šlo o špatně nahraná data od výrobců.

"Naprostá většina chyb je v současné době způsobena přípravky, které byly do systému puštěny ještě před 9. únorem 2019," uvedl šéf Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček. Pokud jsou problémy na straně lékárny, často jde přepnutou klávesnici při přepisování kódu. Podle České lékárnické komory (ČLnK) by ale problém odstranily úpravy lékárenských softwarů, které lékárníka například na zapnutou funkci CapsLock upozorní.

Povinnost ověřovat pravost léků byla stanovená směrnicí Evropské unie. Podle Dvořáčka Česko směrnici zavedlo lépe než většina evropských zemí. Zapojeny jsou všechny české lékárny, například ve Francii pětina.

Na konci letošního roku skončilo v ČR přechodné období, v němž lékárníkům nehrozily za neověření kódu léku žádné sankce. Podle Storové nebudou hrozit ani nadále, hlášení ale bude SÚKL pravidelně vyhodnocovat.

Viceprezident ČLnK Martin Kopecký uvedl, že lékárníci často, když v balení objevili několik balení s chybou, další už z časových důvodů neověřovali. "Chybovost na příjmu je asi 0,34 procenta, na výdeji kolem 0,71 procenta. Je to stresující, protože je to před pacientem," dodal.

Systém ověřování pravosti léčiv vznikal ve spolupráci výrobců léčiv, distributorů a lékáren. Podle předsedy České asociace farmaceutického průmyslu Martina Mátla stálo jeho vybudování farmaceutické firmy v EU zhruba miliardu eur (asi 25 miliard korun) a ročně bude stát 200 milionů eur (asi pět miliard korun). Lékárníci náklady na zavedení systému vyčíslili jen v ČR na 650 milionů korun, ročně bude stát 420 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?