Tab. 1. Chemoprevence k přerušení procesu kancerogeneze
Blokující chemopreventiva:
izotiokyanáty
flavonoidy
indoly
Supresivní chemopreventiva:
nesteroidní antiflogistika (přeruší syntézu prostaglandinů)
monoterpeny
vitaminy D a A
Tab. 2. Protektivní látky s antikancerogenním efektem v potravě
karotenoidy – likopen ( rajčata – testována například vzhledem k karcinomu prostaty)
sulforafany, izotiokyanáty – hlavně brokolice, brukvovité rostliny
(květák, kapusta, zelí, kedlubny, ředkvičky)
allysulfidy – česnek, pažitka, cibule
resveratrol – hrozny, rozinky, červené víno
polyfenoly – katechiny – čaj
další antioxidanty – v ostružinách, brusinkách, jahodách, švestkách
fytoestrogeny – sojové tofu, luštěniny, celozrnné potraviny, jahody, borůvky, ostružiny
vitamin C, E, kyselina listová, provitamin A