Tajemným plynem v Moskvě byl opiát

31. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Při protiteroristickém zásahu bylo moskevské divadlo zamořeno opiátovou plynnou směsí "na bázi fentanylu". Už při lehkém předávkování fentanylem mohou vzniknout těžké vedlejší účinky, případně nastává i smrt...


Ruský ministr zdravotnictví: látka sama o sobě nebyla smrtící

MOSKVA - Při protiteroristickém zásahu bylo moskevské divadlo Na Dubrovce zamořeno opiátovou plynnou směsí „na bázi fentanylu“. Po několika dnech utajování, jakou že konkrétní látku ruské jednotky Alfa použily k bleskovému uspání čečenských teroristů, to včera oznámil ministr zdravotnictví Jurij Ševčenko na zvláštní tiskové konferenci. Potvrdil tak pondělní informaci Pentagonu, že šlo nikoliv o zakázanou nervově paralytickou látku, ale spíše o rychle působící opiát. Ten pak v úterý list The New York Times (NYT) s odvoláním na americké tajné služby už konkrétně identifikoval jako „aerosolovou formu fentanylu“.

Zakázané prostředky prý použity nebyly

Ministr Ševčenko včera zvlášť zdůraznil, že k operaci nebyly použity žádné zakázané látky. „Oficiálně prohlašuji: chemické látky, které by mohly spadat pod mezinárodní konvenci o zákazu chemických zbraní, nebyly při zvláštní operaci použity,“ řekl a prohlásil, že použitá směs sama o sobě nemohla i přes značnou koncentraci vyvolat smrtelnou reakci. Pro více než stovku ze zhruba sedmi set rukojmích se však stalo její nasazení fatálním, neboť byli její silné dávce vystaveni po dlouhodobém extrémním stresu, téměř 60 hodinách dehydratace, hladovění, pobytu ve vydýchaném prostředí a při nedostatku pohybu. Ministr ke kritice postupu úřadů se záchranou už evakuovaných rukojmích uvedl, že lékaři včetně jeho samého byli předem upozorněni, že při zásahu budou nasazeny zvláštní prostředky. „K jejich neutralizaci bylo připraveno a použito více než tisíc dávek protilátek,“ řekl Ševčenko. Proč ale i přes to byly následky plynu pro mnohé rukojmí smrtící, ministr nevysvětlil, stejně jako fakt, že mnozí ošetřující lékaři ještě mnoho hodin po zásahu nevěděli, jakou konkrétní účinnou protilátku použít. Moskevský prokurátor Michail Avďukov včera oznámil, že všechny okolnosti smrti rukojmích budou vyšetřeny. Ujistil, že se vyšetřuje „každý jednotlivý případ úmrtí“. Veřejnost podle něj bude s těmito výsledky seznámena.

Fentanyl je syntetické narkotikum, jež bylo vyvinuto koncem 50. let v Belgii. Od šedesátých let se začalo široce využívat v lékařství jako lék tišící s okamžitými účinky silnou bolest a znecitlivující její vnímání (analgetikum, anestetikum) a při operacích k narkózám. Kromě toho se nyní už ve formě náplastí používá také k tišení chronických bolestí, jež lze jinak mírnit jen silnými léky s vedlejšími účinky.

Vídeňský lékař: předávkování

Podle internetového serveru www. medicine-worldwide.de má fentanyl obdobné účinky jako jiné opiáty. Má silně tlumící účinek na dýchací systém, může ale způsobit i křeče svalstva ve žlučových cestách a kolem slinivky břišní. Vedlejším účinkem bývají také poruchy vědomí a vidění. Podle slov šéfa vídeňské univerzitní kliniky pro anesteziologii a intenzívní medicínu Michaela Zimpfera způsobilo smrt rukojmích silné předávkování tímto anestetikem. Zimpfer pro agenturu APA uvedl, že derivát morfia fentanyl se při operacích používá jen v miligramových dávkách. Aby bylo možné uspat tak velký počet lidí, jaký byl v divadle, bylo podle vídeňského lékaře zapotřebí použít množství této látky v řádu kilogramů. Avšak už při lehkém předávkování mohou vzniknout těžké vedlejší účinky, případně nastává i smrt. Protože problémy s dýcháním způsobené fentanylem mohou vést k úplné zástavě dechu, je při operacích, kdy je nasazena tato látka, nutné dýchání uměle podporovat. Nezbytné je také přesně kontrolovat dávkování tohoto anestetika, což však v moskevském divadle nebylo možné.

Použití proti teroru doporučeno i v USA

Podle Zimpfera se většina obětí pravděpodobně udusila po vdechnutí plynu, který se šíří v prostoru podobně jako slzný plyn. Použití fentanylu proti terorismu mají doporučené i americké zvláštní služby po 11. září, napsal list New York Times odvoláním na organizaci Sunshine Projekt z texaského Austinu. Doporučení učinil Ústav pro nové obranné technologie při Pensylvánské státní univerzitě, který prováděl výzkum pro Pentagon. Ústav se nejméně tři roky zabýval tajným vývojem spojeným s využitím uspávacích plynů. Podle Sunshine Projekt byly uspávací prostředky zahrnuty do výzbroje jednotek pro boj s terorismem po loňském útoku na WTC v New Yorku. Jejich použití je mimo jiné doporučeno pro odblokování krizových situací spojených s braním rukojmí, při zásazích proti nepokojům a při vězeňských bouřích. Sunshine Projekt uvedl, že jsou známy i případy, kdy uspávací plyn posloužil k násilnému dočasnému uspání bojovníků ze skupiny al-Kajdá při jejich přepravě na základnu Guantánamo na Kubě. Letos vědci z Ústavu pro nové obranné technologie připravili na objednávku Pentagonu zprávu, kterou nazvali Výhody a nedostatky použití uklidňujících prostředků jako neusmrcujících zbraní. V ní se uvádí, že fentanyl má i některé vedlejší účinky. „V různých situacích, v nichž se používají neusmrcující zbraně, včetně těch, kde jde o záchranu lidí, není třeba věnovat vedlejším účinkům mimořádnou pozornost,“ stojí ve zprávě. Bývalý šéf jednotky pro osvobozování rukojmích newyorské policejní správy Hugh McGoven NYT řekl, že uspávací plyn, který by byl za všech okolností bezpečný, neexistuje. Dodal, že jeho jednotka nikdy neužila jiný plyn než slzotvorný. „Ale my jsme se také nikdy neocitli v podobné situaci jako Rusové,“ zdůraznil.

(RIA-Novosti, DPA, hor), Právo, 31.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?