Tajná nemocnice bez veřejných dotací

22. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vojenské zdravotnické zařízení, které nyní vzniká v Těchoníně na Orlickoústecku, si armáda platí výhradně ze svého rozpočtu...


Hradec Králové - Na včerejší tiskové konferenci ČSSD v Hradci Králové to uvedl ministr financí Jiří Rusnok. Jak dodal, jeho resort na nemocnici neposkytl žádné peníze navíc.

Utajované zařízení se má zaměřit na ochranu proti biologickým, bakteoriologickým zbraním a také zbraním hromadného ničení. Experti biocentra se budou zabývat i výzkumem - například testy filtrů do nových ochranných masek či vývojem a výrobou nových diagnostických přístrojů.

Podle Rusnoka bychom měli být vděčni za to, že takové zařízení bude v České republice vybudováno.

„V rámci členských států NATO budeme třetí zemí, která je připravena na problém tohoto typu,“ konstatoval. Dodal, že ministerstvo obrany vždy považovalo tuto investici za investici pro celou Českou republiku. „To znamená, že tím se v tomto směru vlastně vylučují možné budoucí investice do civilního sektoru. Bylo by zjevně zbytečné plýtvat silami na takovou speciální věc vybavením některých dalších speciálních pracovišť,“ poznamenal.

Jak ale zveřejnila některá média, armádní nemocnice by neměla být jediným pracovištěm, kde se hodlají lékaři na nebezpečné viry a bakterie specializovat. Další centrum má vzniknout v pražské Fakultní nemocnici Na Bulovce, která se na infekční choroby specializuje. Zatímco však Bulovka dotaci přidělenou nemá, armádní zařízení je již ve výstavbě.

PAVEL FILLA, Hradecké noviny, 22.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?