Také děti budou mít své vlastní léky

19. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři vítají rozhodnutí Evropského parlamentu, které ukládá farmaceutickým firmám povinnost všechny nové léky testovat i pro děti. "Dříve se pro děti léky netestovaly s tím, že je to neetické. Jenže jak šel čas, ukázalo se, že daleko méně etické je používat u dětí léky, které pro ně testovány nebyly," říká dětská lékařka Hana Cabrnochová...


Farmaceutické firmy musí i pro ně všechny nové léky testovat

: „Dříve se pro děti léky netestovaly s tím, že je to neetické. Jenže jak šel čas, ukázalo se, že daleko méně etické je používat u dětí léky, které pro ně testovány nebyly.“

Dodala, že často pediatrům některé léky vůbec chyběly. Šlo například o medikamenty, které by jim pomohly při zvracení nebo akutní rýmě. „Zvlášť jsme také museli dávkovat antibiotika a přepočítávat dávku na váhu dítěte.“

Manžel doktorky Cabrnochové Milan Cabrnoch je také dětský lékař a zároveň poslanec Evropského parlamentu za ODS. Aktivně se podílel na přijetí této normy. Dokonce i v Česku byla komise, která se k návrhu vyjadřovala.

„Mnozí výrobci ve svém příbalovém letáku mají napsáno, že lék není pro děti, i když my víme, že by jim pomohl. Spíše to je od firem alibistický postoj, protože k použití na dětech jim chybí patřičná studie,“ řekl Cabrnoch.

Například 90 procent léků na nádorová onemocnění právě takový dětský test nemá. Lékaři tedy dávky musejí odhadovat opět na základě věku, váhy a výšky dítěte.

Novou směrnicí se tato situace mění. Ukládá, že když firma bude zavádět na trh nový lék, musí výrobce přijít i s návrhem udělat studii k použití pro děti. Návrh posoudí pediatrická komise, kde z každé země EU bude jeden dětský lékař, a rozhodne, zda ji uskutečnit nebo ne.

„Pokud ano, výrobce ji bude muset udělat, a za to se mu o šest měsíců prodlouží patentová ochrana léku. Tím peníze vložené do studie získá zpět,“ informoval Cabrnoch. Pro léky, které už jsou na trhu a studii zatím nemají, má vzniknout fond, z něhož se testy budou financovat.

Václav Pergl,

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?