Takovou situaci jsem ještě nezažil

4. 11. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Dům světla pro HIV pozitivní a lidi s AIDS musí omezit svou činnost, ministerstvo zdravotnictví mu totiž výrazně snížilo dotace. „Takovou situaci jsem ještě nezažil, v ohrožení jsou všechny naše projekty, snad jen kromě bezplatného testování,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz ředitel domu Zdraví.Euro.cz Miroslav Hlavatý.


Každoročně Dům světla řeší problémy s nedostatkem financí. Letos jste se ale dostali do komplikovanější situace. Co se stalo?

Já jsem zde již několik let a takovou situaci jsem ještě nezažil. Je pravda, že ke konci každého roku řešíme problémy s penězi, zda přežijeme další rok, jsme plně závislý na státních dotacích. V České republice neexistuje sponzoring do problematiky AIDS. Firmy zvažují každou korunu a já se často setkávám s tím, že přišli majitelé firem, dali peníze na naše projekty, ale řekli mi ať o nich nikde nepíšeme, aby s námi nebyli spojováni. Jsou to většinou lidi, kteří prošli kolečkem našeho testování. Pracujeme na deseti projektech a kvůli penězům jsme museli tři z nich pozastavit.

Takže jste dostali menší dotace?

Letos na jaře přišlo rozhodnutí MZ na přidělení státní dotace, podepsané ještě bývalou ministryní zdravotnictví, tam byla částka 2 miliony 700 tisíc. Ale do května tohoto roku nepřišla ani koruna, jen dopis, že se s okamžitou platností zasílání peněz zastavuje, že se počká na novou vládu a nového ministra zdravotnictví. Tento dopis nám přišel od hlavního hygienika. Čekali jsme, jak dopadnou volby, čekali jsme na první kroky pana ministra. Až když jsme v září začali plivat krev a blížili jsme se k tomu, že budeme muset zastavit projekty, ale i činnost Domu světla, přišel dopis, že je vše připravené. Jenže z té zprávy vyplývalo, že avizované deseti procentní snížení již přidělených dotací, bude o něco vyšší. Dopadli jsme jak sedláci u Chlumce, protože z té avizované částky skoro tří milionů jsme dostali jen milion a půl.

Jaké projekty byly zrušeny?

Jak jsem říkal, jednalo se o tři projekty. Mezi nimi jeden z našich nejstarších projektů, a to jsou besedy o problematice AIDS s HIV pozitivním lektorem. Jezdili po republice a vyprávěli lidem o tom, co je AIDS, jak se léčí a tak dále. A na konci oznámili, že jsou také HIV pozitivní. Pak odešel projekt edice prevence, kdy jsme si sami pro naše potřeby tiskly informační materiály. Další nula přišla na distribuci preventivních materiálů, tedy když si škola napsala, že má o nějaké materiály zájem, poslali jsme ji to. Možná, že bych tento projekt uživil, protože v podstatě není co rozesílat.

Jsou ohroženy i další projekty? Co bezplatné testování?

V podstatě jsou ohroženy všechny projekty, které máme. Jediné, co ohroženo není, je projekt, projekt bezplatného anonymního testování, protože to razí celý svět, Světová zdravotnická organizace a dle mého je to největší preventivní aktivita, která může být.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?