Takzvaná prasečí chřipka v Japonsku ovlivnila volební kampaň

21. 8. 2009 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Japonsko zatím potvrdilo tři úmrtí na prasečí chřipku způsobenou virem A(H1N1), kvůli které ve světě již zemřelo asi 1100 lidí. Podle japonského ministerstva zdravotnictví se v Japonsku chřipka šíří rychleji, než se předpokládalo, a dostala rozměry epidemie...


Chtějí dostat hlasy, ale ruku svým voličům nepodají. Nebezpečí nákazy takzvanou prasečí chřipkou v Japonsku některým kandidátům komplikuje kampaň k nadcházejícím předčasným volbám do parlamentu. Napsala to agentura Reuters.

Japonsko zatím potvrdilo tři úmrtí na takzvanou prasečí chřipku způsobenou virem A(H1N1), kvůli které ve světě již zemřelo asi 1100 lidí. Podle japonského ministerstva zdravotnictví se v Japonsku chřipka šíří rychleji, než se předpokládalo, a dostala rozměry epidemie.

Riziko nákazy tak mění zvyklosti kampaně k volbám do dolní komory parlamentu, které se uskuteční 30. srpna.

„Potřesení rukou je ve volební kampani klíčové, takže to je dost nepříjemné,“ řekl jeden z kandidátů opoziční Demokratické strany Japonska (DPJ) deníku Jomiuri šimbun. Kdybych byl nakažen, mohl bych pak virus přenést na starší lidi s oslabenou imunitou, řekl. DPJ je podle průzkumu, o kterém dnes informovala agentura AP, pravděpodobným vítězem voleb.

Kvůli příznakům prasečí chřipky musel před několika kampaň přerušit další kandidát DPJ Kacuhito Jokokume, který vede ostrý boj proti synovi oblíbeného bývalého premiéra Džuničira Koizumiho. Pod návratu jeden z jeho kolegů slíbil, že proslovy se nebudou pronášet tak blízko u lidí, aby se na ně virus šířící se kapénkovou infekcí nepřenesl, uvedl list.

Kandidátka vládní Liberálnědemokratické strany Makiko Fudžinová ve městě Nagoja, kde kvůli chřipce zemřela jednaosmdesátiletá žena, dokonce přinesla mezi své stoupence dezinfekční prostředek. Prý chtěla zabránit obavám, které by někteří lidé mohli mít z nákazy.

Světová zdravotnická organizace takzvanou prasečí chřipku označila jako první pandemii v novém tisíciletí. Celosvětově jsou snadno se šířící nemocí nakaženy statisíce lidí. Hlavní tajemník vlády Takeo Kawamura lidem doporučil mýt si častěji ruce. Omezení veřejných shromáždění prý vláda nechystá.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?