Takzvanou Vinohradskou výzvu podepsalo už 1000 lidí

5. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Petici Vinohradská výzva už podepsalo přes 1000 lidí. Výzvu iniciovali lékaři v polovině května na protest proti rostoucímu násilí vůči lékařům. "Velmi nás těší, že toto prohlášení podepisují nejen lékaři, ale i pacienti...


Petici Vinohradská výzva už podepsalo přes 1000 lidí. Výzvu iniciovali lékaři v polovině května na protest proti rostoucímu násilí vůči lékařům. „Velmi nás těší, že toto prohlášení podepisují nejen lékaři, ale také někteří pacienti,“ uvedla ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marie Alušíková v diskusi s lékaři i novináři.

Po nedávném útoku na pražského psychiatra Karla Hynka se ministryně zdravotnictví Marie Součková vyjádřila pro možnou variantu zavedení statutu veřejného činitele. „Budu požadovat novelu trestního zákoníku a zakotvení statutu veřejného činitele pro zdravotníky při výkonu povolání,“ reagovala Součková na incident z 15. května.

Ve včerejší debatě však někteří lékaři vyslovili s podobným opatřením nesouhlas, protože by podle nich neřešilo podstatu současného problému.

„Nemyslím si, že by zavedení statutu veřejného činitele bylo vhodným řešením obrany proti agresivním pacientům,“ uvedl ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz, k jehož názoru se připojili i další přítomní lékaři diskuse ve FN Královské Vinohrady.


„Zavádět statut veřejného činitele pro lékaře nemá smysl. Spíše je třeba zpřísnit trestní sazbu za násilné činy proti zdravotníkům a zlepšit jejich pracovní podmínky.“

ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz

„Bylo by vhodnější se zamyslet nad celkovou koncepcí tohoto problému. Především by mělo dojít ke zpřísnění postihů za takové trestné činy. Lékaři by měli mít zároveň některá pracovní zvýhodnění, jako je třeba možnost předčasného odchodu do důchodu a podobně. Pokud bychom totiž brali v úvahu pravděpodobnost fyzického ublížení, tak mnohem rizikovější skupinou jsou třeba klenotníci nebo majitelé benzinových pump,“ dodal Schwarz.

Psycholog Karel Humhal uvedl, že lékaři by se měli prakticky cvičit v tom, jak předejít útoku pacienta. Lepší trénink v psychoterapii by je měl naučit reagovat na rostoucí agresivitu pacienta.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?