Tanzanii sužuje epidemie cholery, od konce srpna zemřelo 150 lidí

30. 11. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Východoafrický stát Tanzanii sužuje velká epidemie cholery, která si od konce srpna vyžádala na 150 lidských životů. Podle agentury AFP o tom informovala Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž bylo zatím zaznamenáno téměř 15.000 případů nakažení touto nakažlivou chorobou.

Nejvíce postižená je ekonomická metropole země Dáresalám, kde onemocnělo 4482 lidí. Z dalších 19 regionů země je hlášeno 9871 případů, řekla podle agentury AFP mluvčí WHO Fadela Chaibová na tiskové konferenci v Ženevě.

Cholera je vysoce nakažlivé onemocnění, které se nejčastěji přenáší pitnou vodou znečištěnou lidskými výkaly, ale také potravinami. Po krátké inkubační době dvou až pěti dnů, někdy ale i několika hodin, vyvolává silné průjmy a zvracení a v důsledku způsobuje dehydrataci těla. Pokud není pacientovi poskytnuta rychlá odpovídající pomoc, může zemřít.

Chaibová uvedla, že cholera je v regionu endemická a počet případů nakažení hlášených každý den se snižuje. Nicméně upozornila, že „příští období dešťů a očekávaný příchod nejintenzivnějších epizod klimatického jevu El Niňo za posledních 20 let by mohly přinést velmi vysoké srážky a zvýšení přenosu této choroby a její mezinárodní rozšíření“.

Mluvčí sdělila, že WHO zatím nepočítá se zahájením očkovací kampaně v Tanzanii. Podle ní to nejlepší, co se v této chvíli dá dělat, je zabránit šíření infekce, patřičně léčit nemocné a zlepšit hygienické podmínky a sítě distribuce pitné vody.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?