TBC u chlapce z Iráku téměř vyloučena

15. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podezření, že si irácký chlapec Muhammad Ajád, který bude v rámci pomoci Iráku operován v motolské nemocnici, přivezl kromě vrozené vady močového měchýře také tuberkulózu, se pravděpodobně nepotvrdí. Právu "Na 95% lze podezření vyloučit...


Podezření, že si irácký chlapec Muhammad Ajád, který bude v rámci pomoci Iráku operován v motolské nemocnici, přivezl kromě vrozené vady močového měchýře také tuberkulózu, se zatím nepotvrdilo a pravděpodobně nepotvrdí. Právu to včera řekl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. „Na 95 procent lze podezření, že malý Muhammad má tuberkulózu, vyloučit,“ uvedl Ludvík s tím, že jistotu budou mít v pátek po konzultacích s odborníky na tuberkulózu z pražské nemocnice v Krči. To, zdali má malý pacient tuberkulózu, měli zjistit již lékaři v české polní nemocnici v Basře, kteří Muhammada do Prahy poslali k operaci. Podle mluvčího ministerstva obrany Ladislava Štichy vojenští lékaři v Basře zaslali do Motola všechna vyšetření kromě rentgenu, který mohl případnou tuberkulózu v chlapcových plících objevit. „V těch podmínkách, které v polní nemocnici mají, a přitom jak je ten chlapec malý, bylo rentgenování nemožné,“ omlouval lékaře Šticha. Ludvík Právu potvrdil, že rentgen z Basry požadovali, ale též uvedl, že s přihlédnutím k podmínkám je absence rentgenu omluvitelná.

Operace se již blíží

Na dotaz Práva, co by se stalo, kdyby Muhammad opravdu tuberkulózu měl, Ludvík řekl: „Pouze by si déle poležel na infekci, kde bude umístněn, dokud se s jistotou nevyvrátí to podezření, a kde by se musel z tuberkulózy vyléčit.“ Pokud se ale ukáže, že podezření bylo plané, příští týden se sejde podle Ludvíka urologické konzilium, které rozhodne, kdy k operaci Muhammadovy vrozené vady dojde. Dvě irácké dívky, které jako malý Muhammad přijely do Česka, protože byly vybrány v rámci humanitární evakuace Iráčanů, budou operovány v nejbližších dnech. Dvanáctiletá Zajnab Razzáková už má všechna vyšetření za sebou, podstupuje povinné očkování a 25. srpna by jí lékaři měli odebrat slezinu. Desetileté Bidur Abbásové byly již vytrženy čtyři zuby. Lékaři tak odstranili zánětlivá ložiska, jež by mohla zkomplikovat případnou operaci srdce, která by podle Ludvíka měla proběhnout do týdne.

Přinesli hračky

Irácké dívky včera navštívili americký chargé d´affaires Kenneth Hillas a vojenský přidělenec USA Francesco Morgese a předali jim například hračky. „Přišli jsme se zeptat, jak se iráckým dětem daří, a při té příležitosti bychom chtěli ocenit práci českého ministerstva obrany a nemocnice Motol,“ řekla Právu mluvčí americké ambasády Lisa L. Hellingová s tím, že k malému Muhammadovi nebyli připuštěni, protože to nedovoloval jeho zdravotní stav. „Na návštěvu chtěly přijít i americké děti z ambasády, ale nakonec dostaly zákaz,“ uvedla Hellingová.

Oldřich Danda, Právo, 15.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?