Tchaj-wan hlásí nový případ onemocnění SARS

18. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejméně sedmdesát osob muselo být včera hospitalizováno v ostrovním státě Singapur. Singapurské ministerstvo zdravotnictví okamžitě nařídilo nemocničním zařízením na ostrově, aby přijala všechna nezbytná opatření . Úřady však zároveň tvrdí, že nebezpečí dalšího šíření nemoci zatím nehrozí...


Nejméně sedmdesát osob muselo být včera hospitalizováno v ostrovním státě Singapur poté, co tchajwanské úřady oznámily, že odhalily syndrom akutního respiračního selhání (SARS) u muže, který před nedávnem zemi ležící v Malackém průlivu navštívil a také se v ní podle všeho nakazil.

Singapurské ministerstvo zdravotnictví okamžitě nařídilo nemocničním zařízením na ostrově, aby přijala všechna nezbytná opatření namířená proti šíření této nebezpečné choroby. Úřady však zároveň zdůraznily, že není žádný důvod k panice a neexistuje nebezpečí, že by se choroba začala znovu lavinovitě šířit, jako tomu bylo před časem.

„Monitorujeme situaci velmi pečlivě a zatím jsme nezaznamenali žádného nového pacienta trpícího příznaky nemoci,“ citovala agentura Reuters mluvčího singapurského ministerstva zdravotnictví.

Jde o první případ onemocnění SARS na Tchaj-wanu od července, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) vyškrtla ostrov ze seznamu zemí ohrožených syndromem respiračního selhání.

Když epidemie SARS počátkem roku vypukla, figuroval Tchaj-wan po Číně a Hongkongu na třetím místě mezi územími, na kterých bylo zaznamenáno nejvíce případů onemocnění a zároveň nejvíce úmrtí.

Podle tchajwanského ministerstva pacient navštívil v období mezi 7. - 10. prosincem Singapur, kde se účastnil na akademickém semináři. Po návratu do vlasti se u něho objevila horečka. Nejdříve se domníval, že jde o chřipku, ale rentgenové snímky v úterý ukázaly, že má zápal plic. Muž byl následně testován na SARS a výsledek se ukázal být pozitivní.

Singapur uvedl, že sedmdesát osob, které přišly s dotyčným do kontaktu, stráví inkubační dobu choroby do 19. prosince v karanténě. Zároveň místní úřady vyslaly varování do všech zdravotnických zařízení v zemi.

„Pokud byl pacient skutečně včas registrován, izolován a nenakazil další osoby, situace by měla být pod kontrolou,“ zdůraznil singapurský ministr zdravotnictví Wong Kan Seng.

Mluvčí Světové zdravotnické organizace Maria Chengová nicméně prohlásila, že je nepravděpodobné, že by případ nákazy tchajwanského pacienta mohl vyvolat epidemii. Pacientův zdravotní stav se podle WHO zlepšuje.

Singapur oznámil podobný případ již v září, kdy jeden zaměstnanec laboratoře onemocněl touto nebezpečnou chorobou, když ji zkoumal. Ukázalo se ale, že jde o izolovaný případ, a pacient se vyléčil.

SARS si od listopadu loňského roku, kdy byl ve východní Asii poprvé zaznamenán, až do letošního léta vyžádal podle bilance agentury Reuters ve světě více než osm stovek obětí.

Celkový počet nakažených osob činí 8098 osob. Virus letos putoval po celém světě a rozšířil se kupříkladu i do Kanady. Celkem byl zaregistrován ve třech desítkách zemí.

Hospodářské noviny, 18.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?