Technika propojí tři střediska

27. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Program bude ukládat záznamy o výjezdech, zdravotní dokumentaci či statistiku. "Kromě toho bude zařazovat výkony rovnou do kolonek jednotlivých pojišťoven. Pak bude stačit jen jednou za měsíc udělat součet a vyúčtovat...


Počítačový program umožní záchranářům lepší komunikaci se všemi výjezdovými pobočkami. Data na papírech čeká přesun do paměti přístroje.

Kolín - Odborníci už dokončují softwarové vybavení, které má pomoci činnosti zdravotníků záchranné služby. Poprvé ho mají vyzkoušet v příštím týdnu. „Pokud se všechno podaří, mohli bychom být s ostatními středisky v Kostelci nad Černými lesy a v Českém Brodě za několik dnů,“ sdělil Martin Duka vykonávající funkci hlavní sestry. Zařízení umožní identifikaci volajícího přímo na monitoru. „Nyní se nám číslo sice objevuje na displeji telefonu. Nově ho ale budeme moci nalézt i zpětně v paměti počítače,“ uvedl Duka. Dodal, že program bude ukládat záznamy o výjezdech, zdravotní dokumentaci či statistiku. „Kromě toho bude zařazovat výkony rovnou do kolonek jednotlivých pojišťoven. Pak bude stačit jen jednou za měsíc udělat součet, dát na disketu a vyúčtovat dotyčné instituci. Doposud se všechna tato činnost konala ručně,“ řekl Martin Duka. Pomocí instalování internetové sítě se obsluha techniky ihned dozví, která nemocnice je v případě potřeby schopna převzít pacienta s takovým zraněním, na něž nejsou v Kolíně či Českém Brodě vybaveni. „Sanita se s dotyčným nemusí vracet a rovnou vyrazí na specializované oddělení například do Prahy,“ vysvětlil Duka. Doplnil, že technologie má umět zvládnout vnitřní hospodaření a běžnou administrativu jejich organizace. Například v kostelecké pobočce se chystají ukládat do paměti údaje i z pohotovostní služby, jež funguje ve stejném objektu. Zapisování dat o pacientech má pomoci při jejich dalších ošetřeních. Pokud tedy lékař vyjede k nemocnému, sestra mu předtím, než dorazí na místo, přečte do vysílačky všechna fakta o tom, zda a s čím se u nich ošetřovaný léčil. „Kvůli největší informovanosti bychom rádi spolupracovali s obvodními lékaři,“ poznamenal vedoucí střediska Jiří Paclt. Nákup přístrojů a jejich vybavení hradí zdravotníci pomocí vlastních peněz a sponzorských příspěvků. O peněžní injekce se postarali také někteří představitelé oslovených obcí v celém okrese. Mezi dárci se objevila například Oleška a Velký Osek. „Připadá nám to normální. Člověk nikdy neví, kdy bude potřebovat pomoc,“ shrnula olešská starostka Hana Kašová.

DENISA BÍLÁ, Kolínský deník, 25.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?