Teflonové nádobí má být v USA označeno jako rizikové pro zdraví

16. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí ochránci životního prostředí žádají, aby bylo nádobí s teflonovou úpravou viditelně označeno textem, který upozorňuje na zdravotní riziko tohoto materiálu...


WASHINGTON -

Pracovní skupina pro životní prostředí ve studii tvrdí, že nádobí s teflonovým povrchem se do tří až pěti minut zahřívá na teplotu 370 stupňů Celsia. Uvolňují se přitom plyny a chemikálie včetně dvou karcinogenních látek.

Ekologové: chybí výzkum o dlouhodobém vlivu teflonu na zdraví

Skupina upozorňuje na to, že i interní dokument výrobce teflonu, firmy DuPont, uvádí, že toxické látky uvolňované z povrchu už při teplotě 240 stupňů Celsia jsou smrtelné pro ptáky.

Ochránci životního prostředí tvrdí, že chybí vědecké studie o dlouhodobém vlivu látek vylučovaných při úpravě na teflonovém nádobí.


Zatím je známo, že povrchy slibující přípravu pokrmů bez připálení, u člověka vyvolávají symptomy chřipky - horečku a zadýchanost.

„Jestliže výpary z teflonu zabíjejí ptáky, co dělají s člověkem?“ táže se ve studii zástupkyně ředitele Pracovní skupiny pro životní prostředí Jane Houlihanová.

Při vaření se prý teflonové nádobí běžně zahřívá na 260 stupňů. Vedení firmy DuPont připouští, že vaření při teplotách nad 260 stupňů může mít pro lidi škodlivé důsledky, ale zároveň tvrdí, že je při vaření je tato teplota přesahována jen výjimečně.

„Nevíme o škodlivém vlivu kouře z polymerů. Kdybychom o něm věděli, informovali bychom o tom,“ sdělil mluvčí DuPontu Cliff Web.

Agentura pro ochranu životního prostředí v dubnu zahájila výzkum, který má ověřit bezpečnost chemikálie označované C8 a používané v řadě teflonových výrobků. Americká vláda zatím postrádá vědecké důkazy pro obavy vznášené ochránci proti teflonovým povrchům.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?