Tejc chce změnou občanského zákoníku pomoci blízkým postižených

14. 6. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) navrhuje změnu občanského zákoníku, která má v otázce bytů zvláštního určení pomoct rodině a blízkým v případě úmrtí jejich zdravotně postiženého člena. V současnosti je situace taková, že pokud zdravotně postižený nájemce bytu zvláštního určení zemře, jeho rodina se musí do tří měsíců vystěhovat.


Tejc novinářům v Brně řekl, že chce dobu na vystěhování minimálně zdvojnásobit.

Další změny by podle něj měly pomoct například dalším zdravotně postiženým obyvatelům nebo lidem nad 70 let, kterým hrozí po úmrtí zdravotně postiženého nájemce ztráta domova.

Tejce jako předsedu Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny oslovila Národní rada osob se zdravotním postižením České republiky. „Zdravotně postižení vnímají jako velkou nespravedlnost, že byty zvláštního určení, které jsou speciálně určené pro zdravotně postižené, mají velmi přísný režim co se týče přechodu nájmu,“ uvedl Tejc.

Podle něj nastávají problémy v případě úmrtí zdravotně postiženého, který je nájemcem bytu. Ve většině případů takové byty pronajímají města a obce. „Pokud nájemce zemře, rodina a blízcí mají tři měsíce na vystěhování. Je to dost kruté, když se vezme v potaz vyrovnání se v tak krátké době se ztrátou blízkého člověka a také bydlení,“ řekl Tejc. Dobu pro vystěhování chce proto prodloužit minimálně na šest, ale možná i na devět měsíců.

Další změna by umožnila řešit situace, kdy žijí v bytě zvláštního určení dva zdravotně postižení a nájemcem je jen jeden. V případě jeho úmrtí by nájem automaticky přecházel na druhého handicapovaného. Poslední změna by měla vyřešit situaci, kdy po zemřelém zdravotně postiženém zůstává v bytě člověk starší 70 let a musí se vystěhovat. „Vedeme debatu o tom, zda by mohla tato osoba na základě rozhodnutí soudu získat náhradní byt. Ne automaticky v každém případě, ale pouze v určitých z nich z důvodu zvláštního zřetele. Není totiž jednoduché se část života starat o zdravotně postiženého a potom si ve věku 70 let a více hledat náhradní bydlení,“ dodal Tejc.

Podle něj výbor projedná záležitost na konci června a na plénum Sněmovny by se mohla dostat někdy na podzim. „V případě schválení by změna mohla platit od příštího roku,“ dodal Tejc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?