Tématem kongresu je transplantace ledvin

21. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 700 lékařů se včera sjelo na čtyřdenní Český nefrologický kongres s mezinárodní účastí, který probíhá v prostorách Centra Babylon. Na uspořádání sympozia se podílí Česká nefrologická společnost...


Liberec - Na sedm set lékařů se včera sjelo na čtyřdenní Český nefrologický kongres s mezinárodní účastí, který probíhá v prostorách Centra Babylon.

Na uspořádání sympozia se podílí Česká nefrologická společnost, Euro Kongres Liberec. O uskutečnění právě ve městě pod Ještědem se zasadil primář Nefrologicko-dialyzačního centra Nemocnice Liberec MUDr. Antonín Knotek, který je zároveň i členem celostátního výboru nefrologické společnosti.

„Důležitým tématem celého sympozia bude zejména transplantace ledvin,“

uvedl organizační prezident kongresu primář Antonín Knotek s tím, že hned úvodní přednáškou bude takzvaná interaktivní konference právě o transplantaci ledvin z žijících dárců.

„Každý účastník bude hlasovat o souhrnu doporučených postupů pro transplantace do dalšího období,“ vysvětlil primář.

Kromě přednášek pro lékaře bude také paralelně probíhat i sekce pro zdravotní sestry pracující na dialýze.

„Jejich práce vyžaduje vysoké odborné znalosti, a to nejen zejména při obsluhování přístrojů určených k dialýze,“ uvedl prezident Euro Kongresu primář MUDr. Jan Nedvídek. Podle náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči PhDr. Aleny Riegerové je práce sester na dialýze fyzicky a psychicky velmi náročná.

„Pro sestry je připraven mimo jiné i bohatý program zaměřený právě na seznámení s relaxačními technikami,“ sdělila Riegerová.

Na kongres přijeli lékaři ze zámoří, západní Evropy a USA.

„Jedná se o akci naprosto výjimečnou, kde se sjedou významné kapacity v lékařském oboru. Podobná tu opravdu ještě nebyla,“ upozornil Nedvídek s tím, že letos dostali na kongres podstatně více přihlášek než v minulých letech.

Kongres uzavře téma hypertenze, kdy v jeho poslední den bude zároveň v Praze probíhat satelitní sympozium Mezinárodního kongresu o hypertenzi na téma Renální hypertenze.

(lm), Liberecký kraj, 21.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?