Téměř polovina nemocnic v ČR skončila letos v pololetí se ztrátou

5. 12. 2010 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř polovina nemocnic v ČR skončila v prvním pololetí ve ztrátě, informují na svém webu statistici.


Dohromady sice měly kladný hospodářský výsledek 148 milionů korun, ale 80 ze 164, které odevzdaly údaje, jich skončilo se ztrátou. Z nemocnic, které vykázaly v pololetí záporný hospodářský výsledek, jich 56 procent bylo ve ztrátě větší než pět milionů korun. Celkové náklady nemocnic k 30. červnu činily 62,4 miliardy, výnosy 62,5 miliardy korun.

V příštím roce dostanou nemocnice podle ministerské úhradové vyhlášky za léčení o dvě procenta méně než letos, za celý rok to bude zhruba o dvě miliardy korun méně. Chybějící peníze na léčení musejí najít ve vnitřních rezervách, na zvyšování platů mít nebudou.

Pohledávky nemocnic k 30. červnu dosáhly 14,7 miliardy, z toho 1,9 miliardy po lhůtě splatnosti. Závazky byly 14,9 miliardy, z toho 3,8 miliardy po lhůtě splatnosti. Náklady nemocnic oproti stejnému období loňska stouply o sedm procent, výnosy rostly pomaleji, jen o čtyři procenta.

V nákladech nejrychleji, o 14 procent, stouply odpisy a o 11 procent osobní náklady, tedy peníze na platy. Podíl peněz na platy na celkových výdajích stoupl z 42,2 na 43,8 procenta. Výrazněji, o devět procent, stouply také náklady na léčiva a o šest procent na zdravotnické prostředky.

Ve výnosech největší část tvořily příjmy od zdravotních pojišťoven, které činí 81,6 procenta všech peněz nemocnic. Oproti prvnímu pololetí loňska stouply příjmy od pojišťoven o pět procent.

Z celkových výnosů tvořily 2,2 procenta výnosy mimo zdravotní pojištění, 7,6 procenta z prodaného zboží, 1,5 procenta provozní dotace od zřizovatele a 7,2 procenta ostatní výnosy.

Obchodní společnosti ve vlastnictví krajů a měst měly náklady 16,4 miliardy a výnosy 16,2 miliardy korun, vydaly tedy víc, než dostaly. Celková výše pohledávek těchto nemocnic byla v pololetí 3,7 miliardy, z toho 17 procent po termínu splatnosti.

Objem závazků těchto nemocnic byl 3,792 miliardy, z toho 38 procent byly závazky po lhůtě splatnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?