Tendry na úhradu léků by mohly způsobit chaos

10. 6. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zavedení tendrového systému na úhradu léků jako součást zdravotní reformy dosud dřímalo ve stínu přestřelek o plomby či registrační poplatky. Jak ale svorně tvrdí lékaři, lékárníci i pacienti, může rozkolísat dostupnost konkrétních léčiv na trhu.


Firma, která vysoutěží plnou úhradu, musí totiž pokrýt pouze 50 procent trhu. V praxi to znamená, že na mnoho pacientů lék s plnou úhradou nezbude. Vyplývá to ze stanovisek České lékárnické komory, Společnosti všeobecného lékařství i Svazu pacientů.

Pokud tedy na pacienta nezbude lék, který hradí pojišťovna, bude si muset koupit jiný lék se stejnou účinnou látkou, který již ale bude s doplatkem.

„Starší pacient může ztratit orientaci v tom, jaké léky má vlastně užívat, jak často a v jakém množství. Zvyšuje se tak riziko toho, že léčba bude méně úspěšná,“ míní Josef Mrázek, viceprezident Svazu pacientů.

Tendry navíc budou probíhat každý rok, to znamená, že pokud si pak tedy již pacient zvykne na určitý lék, v příštím roce jej již nemusí dostat, protože se vysoutěží jiný.

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka tak vzniká několik dalších problémů. Předchozí dodavatel si totiž musel vytvořit určité množství zásob, ze kterých naplňuje trh.

„V okamžiku, kdy tendr vyhraje někdo jiný, zůstanou prvnímu dodavateli přebytky, které nebude schopen udat, protože jeho lék bude již nově s doplatkem a lidé budou nakupovat jiný lék, který je pro to období plně hrazen pojišťovnou,“ dodal.

Odborníci se také obávají ohrožení stability trhu s léčivy. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že rok po zavedení aukcí odchází z trhu až polovina výrobců, protože jejich léky nikdo nekupuje. Po čase tak vznikná prostor pro monopol a reálné zvýšení cen léčiv na úroveň vyšší než před zavedení aukcí.

Předkladatel pozměňovacího návrhu novely o veřejném zdravotním pojištění - ministerstvo zdravotnictví - své stanovisko deníku E15 během včerejšího dne nesdělil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?