Terapie ACE-inhibitory po prodělaném IM redukuje mortalitu u diabetiků

8. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové výzkumy ukazují, že diabetici užívající ACE-I po dobu jednoho roku po překonaném akutním infarktu myokardu (AIM) mají o 53 % nižší úmrtnost než jejich vrstevníci bez terapie tímto druhem léku. A co víc, diabetici mají z této léčby větší přínos než nediabetici...


Mortalita a morbidita diabetiků po infarktu myokardu bez léčby ACE-I je větší než u nediabetiků. Inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu mají velký přínos pro pacienty po AIM.

Závěry, publikované v prvním listopadovém vydání The American Journal of Cardiology, se zakládají na studii 533 diabetiků a 1646 nediabetiků s prodělaným AIM v Izraeli v roku 1996. Přibližně polovina jedinců z obou skupin užívala ACE-I po překonání AIM.

V obou skupinách jedinci užívající ACE-I byli spíše staršího věku, ženy, s anamnézou AIM přední stěny, hypertenzí a vyšším stupněm srdečního selhávání dle Killipovy klasifikace.

DÁLE ČTĚTE:
Přinesou studie změny v kardiovaskulární léčbě?

Diabetici léčení ACE-I vykazovali nižší míru mortality rok po AIM (16,2 %) než diabetici bez léčby ACE-I (18,8%), jak uvádí autor Dr. Shamuel Gottlieb, Sheba Medical Center, Tel Hashomer, Izrael s kolegy. Avšak u nediabetiků léčba ACE-I nebyla asociována s lepšími výsledky.

Léčba ACE-I po prodělaném akutním infarktu myokardu se proto zdá být pro pacienty s diabetem velmi přínosná. Zjištěný prospěšný účinek (v prezentované studii) podporuje rozsáhlé použití ACE-I u diabetiků po překonání akutního IM.

Gabriel Horkay, www.Zdravi.Euro.cz, 8.12. 2003

autor je spolupracovníkem redakce

ZDROJ:

www.medscape.com

Reuters health infomation

Am J Cardiol 2003;92:1020-1025

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?