Terénní tým bude léčit duševně nemocné lidi v jejich domovech

10. 10. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V Brně vzniklo první centrum duševního zdraví v Jihomoravském kraji, které spojuje dosud oddělené služby sociálních pracovníků a psychiatrů. Pomáhá tak lidem s duševní nemocí přímo v jejich domovech.


Cílem terénního týmu je pomoct pacientům s návratem do normálního života po pobytu v nemocnici, včas zachytit rozvoj nemoci, a tím předcházet či zkracovat hospitalizaci, řekli novinářům zástupci centra.
Centrum duševního zdraví je společný projekt sdružení Práh jižní Morava a Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

„Pacienti se v některých fázích nemoci dostávají do sociální izolace, přestávají zvládat chodit k lékařům a zhoršuje se jejich zdravotní stav. Pracovníci centra budou navštěvovat pacienty v jejich přirozeném prostředí a budou jim poskytovat zdravotní péči a kontrolovat jejich stav,“ uvedl přednosta Psychiatrické kliniky FN Brno Tomáš Kašpárek. Dodal, že by se tím měla výrazně zlepšit kvalita života pacientů, kteří byli dříve odkázání na dlouhodobý pobyt v nemocnici.

Zatím celý projekt hradí Práh ze svých zdrojů, uchází se ale o evropskou podporu. „Čekáme na vyjádření Evropské unie,“ řekla ředitelka Prahu jižní Morava Blanka Veškrnová.

Problém může nastat i ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami. „Mám obavu, aby zdravotní pojišťovny nenazývaly pacienty léčené z domu jako klienty sociálních služeb, a nepřestaly proto hradit náklady za léčbu,“ uvedl náměstek jihomoravského hejtmana Marek Šlapal (ČSSD).

Zástupci centra upozornili na to, že nejde o žádnou novou budovu, ale o koncepci péče o duševně nemocné. Podle Šlapala je v jihomoravském kraji zhruba 20.000 lidí s psychickou chorobou. Nejčastěji mají o schizofrenii.

Obdobné služby jako teď v Brně nabízí uvedené sdružení existují v Praze.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?