Termíny pro doplatek pojištění se možná už příští rok sjednotí

29. 10. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Termíny pro doplacení zdravotního pojištění se možná už příští rok sjednotí se lhůtou pro zaplacení pojistného na sociální zabezpečení. Sjednocení termínů navrhl senátor ODS Petr Pakosta, dnes pro něj získal podporu Senátu. Novelu, s nímž ministerstvo zdravotnictví i zdravotní pojišťovny souhlasí, nyní dostane k projednání sněmovna.


Poslanci by podle Senátu návrh měli projednat ve zkráceném řízení tak, aby byl přijat včas, tedy nejpozději do konce března 2011.

Lhůta pro doplatek zdravotního pojištění by se podle novely měla posunout o tři týdny, což by usnadnilo život podnikatelům a znamenalo by to také určité organizační zjednodušení. Předsedkyně zdravotního výboru Alena Palečková (ODS) uvedla, že jednadvacetidenní zpoždění plateb pro zdravotní pojišťovny by představovalo v celkovém objemu peněz z pojistného „téměř zanedbatelnou částku“.
Podnikatelé nyní musejí rozdíl mezi zálohami a skutečnou výší zdravotního pojištění splatit do osmi dnů po podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok. Nově by jej měli uhradit do osmi dnů poté, co měli předložit přehled o příjmech a výdajích za kalendářní rok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?