Těšínská radnice nemá peníze na provoz nemocnice

9. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní v Českém Těšíně přišli na to, že si v už dalších letech město nebude moci dovolit financovat provoz a především rozvoj místní nemocníce, která mu v současnosti patří. Chtějí proto nabídnout toto zdravotnické zařízení ve výběrovém řízení soukromé společnosti, která by zajistila jeho chod a udržela ho na takové úrovni, aby mohlo konkurovat jiným nemocnicím v okrese...


Český Těšín -

„Od silného strategického partnera si slibujeme, že bude nemocnici financovat, ale také zajistí rozvoj nových oborů,“ vysvětlil starosta Českého Těšína Jindřich Sznapka důvody zamýšleného kroku. Řekl, že radnice v současnosti dává z městské kasy na provoz i investice zdravotnickému zařízení, které zaměstnává 250 pracovníků a poskytuje lůžkovou péči ve třech základních oborech - chirurgickém, interním a porodnic-ko-gynekologickém, ročně více než patnáct milionů korun.

„V případě, že budeme chtít, aby nemocnice obstála v konkurenci, budeme muset další peníze přidat, na což ale město v budoucnu nemusí mít,“ míní Sznapka.

Navíc podle radního a ředitele nemocnice Tomáše Nykla soukromá společnost má mnohem širší mantinely pro to, aby přitáhla do města, které leží na konci republiky, špičkové odborníky. „My máme jako příspěvková organizace velmi omezené možnosti. Soukromník však může na rozdíl od nás lékaři slíbit nový byt i například sedmdesátitisícový plat,“řekl ředitel.

Radní ujišťují zaměstnance, že se změny provozovatele nemusejí obávat. „V případě, že nám začne dělat problémy, budeme mít v rukou prostředky, jak se ho zbavit. Budovy nemocnice totiž zůstanou naším majetkem a my ho z nájmu můžeme vypovědět,“ tvrdí Sznapka.

Pro rozhodnutí radnice svěřit nemocnici soukromé firmě mluví podle starosty i důvody politické. „Současné složení zastupitelstva nemocnici přeje. Situace se však může po volbách změnit, což by mohlo její existenci ohrozit,“ uvedl Sznapka. Poukázal přitom na fakt, že nemocnice mohla být už čtyři roky zavřená. Podle plánu restrukturalizace zdravotnictví v karvínském okrese z roku 1997 totiž Český Těšín už neměl mít lůžka akutní péče. Stát na jejích fungování nechtěl přispívat, a město proto převzalo zdravotnické zařízení na sebe.

KARIN PELIKÁNOVÁ, Moravskoslezský den, 9.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?