Testy DNA u údajně klonované Evy byly odloženy

6. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Genetické testy DNA, které se měly uskutečnit příští týden v úterý, aby se prokázalo, že dítě Eva je skutečně klonované, byly odloženy. "Tvůrci" Evy, předsedkyně společnosti Clonaid B. Boisselierová a prorok sekty raeliánů, byli předvoláni k soudu...


PAŘÍŽ - Genetické testy DNA, které se měly uskutečnit v úterý, aby se prokázalo, že dítě Eva je skutečně klonované, byly odloženy. Řekla to ve čtvrtek večer předsedkyně společnosti Clonaid Brigitte Boisselierová pro francouzskou televizi France 2. Není také jisté, zda nezávislí experti budou moci provést testy na prvním údajně klonovaném dítěti, napsala agentura AFP.

„Není ještě jisté, zda se (testy) uskuteční,“ řekla Boisselierová. „Rodiče mi řekli, že si ještě dali 48 hodin na rozmyšlenou, zda k nim přivolí,“ dodala.

Rozhodnutí „rodičů“ Evy je podle Boisselierové zřejmě ovlivněno strachem ze soudního stíhání.

„Tvůrci“ Evy, předsedkyně společnosti Clonaid Brigitte Boisselierová a prorok sekty raeliánů, který si říká Ral, byli předvoláni na 22. ledna k předběžnému slyšení před floridským soudem, uvedl advokát Bernard Siegel, který podal civilní žalobu. Požaduje v ní, aby státní justice rozhodla o odebrání údajně klonovaného dítěte „rodičům“ s odůvodněním, že dítě je zneužíváno a vystaveno špatnému zacházení a že může trpět těžkými genetickými poruchami.

„Jestliže se k soudu nedostaví, bude se to rovnat souhlasu s tím, aby justice stanovila poručníka,“ řekl advokát Siegel agentuře AFP. Dodal, že jedná svým jménem. Ke slyšení jsou předvoláni i „rodiče“ Evy.

Siegel v žalobě uvádí, že dítě je předmětem „nebezpečných lékařských experimentů“, a požaduje, aby soud nařídil lékařské vyšetření zdravotního stavu dítěte.

Soud ve Fort Lauderdale, před nímž se má slyšení 22. ledna konat, zatím tyto údaje nepotvrdil.

Boisselierová uvedla, že advokáti studují žalobu, aby posoudili, jakému nebezpečí může být dítě vystaveno, když bude odebráno „rodičům“.

Inspektoři amerického federálního úřadu pro výživu a léky (FDA) v pondělí provedli prohlídku kanceláří jihokorejské pobočky Clonaidu, BioTech Fusion a zároveň kanceláří samotné firmy Clonaid v nevadském městě Las Vegas, aniž by však cokoli zajistili.

Boisselierová se údajně navíc obává, aby nezávislý expert, který má provést testy DNA a jehož jméno odmítla uvést, nebyl nucen svědčit pod přísahou u soudu.

„Naše zařízení v Jižní Koreji policie prohlížela s velkým rozruchem. FDA vnikla do některých našich budov v Las Vegas ve Spojených státech. Myslím, že na Floridě byla vznesena žaloba, aby dítě bylo odebráno matce. Rodiče se ale vrátili domů a chtějí mít klid a pokojně žít se svými dětmi,“ prohlásila.

Raeliáni přesto v klonování pokračují: Boisselierová potvrdila, že se tento týden v Evropě narodí další klonované dítě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?