Testy na AIDS nehlásí skutečné počty nemocných

26. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidem, kterým brání v návštěvě svého lékaře ostych, hygienici doporučují anonymní Poradny AIDS. Tam jim bude zprostředkováno vyšetření krve...


Zlínský kraj - V průběhu posledních deseti let bylo na území nynějšího Zlínského kraje zjištěno jedenáct HIV pozitivních osob. U čtyř z nich se již jednalo o rozvinuté onemocnění AIDS, jeden z pacientů zákeřné chorobě dokonce podlehl.

Letos bylo na Zlínsku provedeno 191 vyšetření na HIV, která zatím skončila s negativním výsledkem. Podle vedoucí hygienické stanice Olgy Gröschlové se však rozhodně nejedná o kompletní údaje. „Neděláme si iluze, že víme o všech HIV pozitivních. Řada lidí se nenechá vyšetřit, i když by to bylo vhodné vzhledem k jejich způsobu života. Přitom ti, kteří jsou infikováni, ale dosud nemají příznaky, představují velké riziko pro své sexuální partnery nebo při společné nitrožilní aplikaci drog, “ varovala. Bez jediného pozitivního případu zatím zůstává okres Kroměříž. Místní epidemiolog Karel Karásek se však spíš přiklání k variantě, že lékařům některá z HIV pozitivních osob unikla. „Záleží totiž jen na jejich vlastní libovůli, zda se dají vyšetřit, “ zdůraznil. Lidem, kterým brání v návštěvě svého lékaře ostych, hygienici doporučují anonymní Poradny AIDS. Tam se dozví veškeré nezbytné informace o prevenci AIDS a o onemocnění samém, bude jim zprostředkováno vyšetření krve a nabídnuta další pomoc. Zlínská poradna vloni provedla 319 odběrů a pomohla více než stovce lidí.

dia, Zlínské noviny, 26.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?