Testy na drogy, které lze koupit v lékárnách, bývají nepřesné

13. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Papírkové testy na identifikaci drog v lidském organismu, které lze běžně koupit v lékárnách, bývají velice často nepřesné a zkreslující...


PRAHA - U dopingových zkoušek se například nesmějí vůbec používat, říká Marie Balíková z Ústavu soudního lékařství a toxikologie v Praze.

„Vůbec jim nevěřím. Existují různé papírkové, ponorné testy, které identifikují drogu na základě rozboru moči. Ale lidé by měli vědět, že mají charakter pouze orientační,“ uvedla Balíková.

Výsledky testů z lékáren se často rozcházejí s odborným laboratorním rozborem. „Papírkový test může být falešně pozitivní, a co hůř, i falešně negativní. Rozbor krve pak často ukáže něco zcela jiného,“ zdůraznila lékařka.

Považovat test za čistě orientační ukazatel přítomnosti drogy doporučuje i vedoucí Centra následné péče Drop In Evžen Klouček.

„Testy užívají například zaměstnavatelé, aby kontrolovali některé své zaměstnance. Druhá věc je, když podle testů zjistí rodiče, že jejich dítě bere drogy,“ řekl Klouček. Rodiče většinou nejsou na takovou věc připraveni a jednají neadekvátně. „Dříve, než začnou dítě odsuzovat, měli by se opravdu přesvědčit a

potomka přivést k odborníkovi. Ten totiž může pomoci i jim,“ uvedl Klouček.

Testy většinou určují přítomnost pouze jedné látky v organismu. Existují však také skupinové testy, které určí například přítomnost opiátů. „Pak vám to určí kodein, morfin, heroin, zkrátka všechno. A vy nevíte, co vlastně v těle máte,“ řekla Balíková.

Belgický test, který je přesnější, zatím v českých lékárnách není

V Belgii se v těchto dnech začal prodávat i univerzální test, který na základě rozboru moči zjistí, zda testovaný člověk užíval kokain, marihuanu, morfin, amfetamin nebo metamfetamin. Takový test zatím v Česku k dostání není.

Testy na drogy jsou na českém trhu běžně k dostání asi pět let. Firem, které je dodávají na trh, je několik desítek. „Každá firma má jinou kvalitu testů a podle toho je také jiná kvalita výsledků,“ uvedla Balíková. Nejjednodušší test stojí kolem 100

korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?