The Straits Times: Měli lékaři právo operovat íránská dvojčata?

9. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Měl tým singapurských chirurgů právo pustit se do operace íránských siamských dvojčat, kterou jejich němečtí kolegové před sedmi lety odmítli s odůvodněním, že přinejmenším jedna ze sester Bijaniových při ní může zemřít? Ilustrační obrázky operace v článku...


SINGAPUR - Ta otázka musí nevyhnutelně zaznít: Měl tým singapurských chirurgů právo pustit se do operace íránských siamských dvojčat, kterou jejich němečtí kolegové před sedmi lety odmítli s odůvodněním, že přinejmenším jedna ze sester Bijaniových při ní může zemřít? (Ilustrační obrázky operace najdete na konci článku).

Singapurští chirurgové si předem dali padesátiprocentní naději na úspěch, ale obě dvojčata zemřela krátce po oddělení v rozmezí devadesáti minut po sobě, připomíná dnes singapurský list The Straits Times.

Stav dvojčat neohrožoval jejich život

Krátce poté se na singapurské chirurgy začala sypat kritika od jejich kolegů z celého světa. Například doktor Richard Nicholson, vydavatel britského věstníku o otázkách lékařské etiky, v rozhovoru pro BBC Online prohlásil:

„Íránská dvojčata nebyla ve stavu ohrožujícím jejich život a přestože v kvalitě jejich života bylo leccos špatně, dokázaly se s tím Ladan a Lále vyrovnat 29 let. Lékaři mají povinnost jednat v nejlepším zájmu pacienta a když se na to, co se stalo, zpětně podíváme, zjistíme, že tato operace byla chybou.“

Dvojčata měla jasné přání: žít odděleně

Na to, zda se operace vůbec měla uskutečnit, se krátce po smrti obou dívek ptali novináři také doktora Keithe Goha, který unikátní zákrok vedl. Doktor Goh přiznal, že operace jeho týmu otevřela otázky lékařské etiky, ale trval na tom, že rozhodnutí

operovat bylo správné a vedené přáním dvojčat. „Lále a Ladan chtěly být odděleny za jakýchkoli okolností,“ připomněl Goh.

Doktor Ben Carson, další z operujícího týmu, říká, že to, co ho na dvojčatech nejvíc zaujalo, bylo jejich odhodlání vést každá svůj vlastní život. „Bylo naprosto jasné, že chtějí být odděleny a pokud se o to nepokusíme my, budou o to usilovat tak dlouho, dokud se to nestane.“

Doktor Carson, který už úspěšně oddělil tři páry siamských dvojčat, navíc tvrdí, že ještě před operací lékaři zjistili, že krevní tlak v mozku Ladan a Lále je téměř dvakrát vyšší, než je běžné. Pokud by se tedy singapurští lékaři nepokusili o jejich

oddělení, během dalšího života by mohl tlak poškodit mozkové funkce sester, vysvětluje Carson.


Obě siamská dvojčata při operaci zemřela

Neměli chirurgové operaci včas zastavit?

Další otázka, jíž se nelze vyhnout, zní, zda neměl tým chirurgů zastavit operaci, když zjistil, že nastávají nečekané problémy. Ale i v tomto případě převážilo jednoznačné a jednoznačně sdělené přání sester Ladan a Lále: Oddělit za všech okolností.

Reakce, které singapurskému týmu ze světa chodí, ale nejsou jenom negativní. Řada lékařů vyjadřuje politování nad tím, co je podle jejich mínění „tragédie s velkou dávkou smůly“.

Podle doktora Muralidhara Paje, neurochirurga z fakultní nemocnice v indickém Manípalu, byl singapurský tým pro podobnou operaci nejkvalifikovanější.

„Mají maximum zkušeností a jsou to právě oni, kdo píší lékařské učebnice,“ soudí doktor Paj. Sám v loňském roce oddělil pár osmnáctiměsíčních dvojčat srostlých hlavičkou, ale přežilo jen jedno.

„Když jde všechno dobře, lidé nám klepají na rameno a říkají: Výborně. Ale když něco nevyjde, okamžitě se začnou ptát, jestli to nebylo moc velké riziko a jestli jsme měli vůbec operovat,“ dodává.

Ladan a Lále měly srostlé mozky uvnitř jedné lebky.

Dvojčata měla společnou žílu, která odváděla krev z obou mozků. Lékařský tým otevřel lebku a odstranil pás kosti vedoucí od čela do zátylku, aby odhalil mozek a cévy.

Lékaři začali tvořit náhradní krevní řečiště. Použili k tomu žílu z pravého stehna Ladan. Mluvčí nemocnice Prem Kumar ale odmítl uvést, která ze sester dostala původní žílu.

Při oddělování mozků však lékaři zjistili, že jsou k sobě příliš srostlé.

ILUSTRAČNÍ FOTO: BBC

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?