Ticho před bouří

7. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zprávy o odvolání ředitele nemocnice Ladislava Vadlejcha nechce nikdo potvrdit ani vyvrátit. Schůzku o situaci v nemocnici iniciovala plánská samospráva, která se obává nejen o osud zařízení, ale také o budoucnost zaměstnanců...


O nemocnici všichni mlčí, ticho před bouří - tak se dá charakterizovat aktuální situace Nemocnice Planá. Blesk uhodí zřejmě dnes při jednání na plánské radnici.

Tachov/Planá - Zprávy o odvolání ředitele nemocnice Ladislava Vadlejcha nechce nikdo potvrdit ani vyvrátit. Počkejte si na výsledky dnešního jednání - říkají všichni.

„Slíbil jsem přednostovi, že se k tomu nebudu vyjadřovat, a to také dodržím,“ řekl včera Vadlejch. „Všechny zásadní věci vyřešíme na dnešní schůzce. Pak jsem ochoten k tomu říci svůj názor,“ uvedl přednosta okresního úřadu Jiří Wagner. Na samotné jednání nemá tisk přístup. Schůzku o situaci v nemocnici iniciovala plánská samospráva, která se obává nejen o osud zařízení, ale také o budoucnost zaměstnanců. Účast na ní přislíbili pracovníci ministerstva zdravotnictví, poslanci a zástupci okresu i kraje.

Vadlejch nastoupil do funkce v únoru na základě výběrového řízení. Nemocnici převzal s více než 40milionovým dluhem. Mnozí lékaři reagovali na jeho příchod tím, že rozvázali pracovní poměr, jiní záhadně dlouhodobě onemocněli. Ředitel přijal několik opatření, jedním z nich bylo dočasné drastické mzdové omezení platů a odměn. V nemocnici byl proveden audit, který podle ředitele označil jako jednoho z viníků situace i okresní úřad. Přednosta uvedl, že po rozboru všech kontrol rozhodne, zda ředitele odvolá či nikoli.

Vadlejch shání lékaře a řešení budoucnosti vidí ve fúzi plánské a mariánskolázeňské nemocnice. Zdá se, že tomuto kroku jsou nakloněni lázeňští komunální poslanci i budoucí zřizovatel nemocnice, krajský úřad. „Nápad ředitele považuji za ideální, je zbytečné, aby pár kilometrů od sebe působily konkurující si nemocnice,“ řekl krajský radní Jaroslav Kadlec. A jeho názor na eventuální odvolání ředitele?

„Výměna ředitele po několika měsících nikam nepovede. Byla by dalším krokem k destabilizaci zařízení.“

MARIE PODZIMKOVÁ, Tachovský deník, 7.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?