Tisíce Chilanů protestovaly proti chystané legalizaci potratů

27. 5. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisíce Chilanů zaplavily v pondělí centrum metropole Santiaga během protestů proti chystané legalizaci potratů. Podle agentury AFP byli mezi demonstranty zástupci chilské parlamentní pravice, kteří odmítají nový plán prezidentky Michelle Bacheletové na povolení potratů ze zdravotních důvodů.


Zákon by měl parlament schvalovat ještě letos.

Bacheletová oznámila svůj plán na legalizaci umělého přerušení těhotenství minulý týden a toto téma okamžitě vyvolalo protesty konzervativní části společnosti, v níž má značný vliv katolická církev. „Myslíme si, že pro ženy existují lepší a humánnější řešení než potraty,“ řekl podle AFP jeden z organizátorů protestu Julio Isamit. Oponenti potratů navrhují zlepšení zdravotní péče o těhotné matky a efektivnější systém adopcí.

Levicová prezidentka chce v parlamentu, kde má její strana většinu hlasů, prosadit povolení potratů ve třech případech: když žena otěhotněla po znásilnění, pokud by porod ohrozil zdraví matky či pokud by plod neměl šanci na přežití. Podle Bacheletové by měla konzervativní chilská společnost o dosud tabuizovaném tématu začít mluvit. „Ve společnosti by neměla být tabuizovaná témata, to je nedemokratické,“ prohlásila umírněná socialistka, která Chile vládla už v letech 2006 až 2010.

Podle úřadů se v šestnáctimilionové zemi ilegálně provádí na 150.000 potratů za rok. Demonstrace byla jedním z prvních velkých protestů na toto téma, kvůli němuž vyšly do ulic i stovky zastánců potratů. V parlamentu však podle chilských médií zřejmě čeká zákon ostrá diskuse, neboť křesťanská pravice zřejmě nebude svolná k jakýmkoli kompromisům.

Potraty ze zdravotních důvodů byly v Chile legální až do roku 1989, kdy je zakázala diktatura generála Augusta Pinocheta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?