Tisíce Irů protestovaly proti zákonu, který povoluje potraty

10. 6. 2013 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Tisíce lidí v sobotu protestovaly v Dublinu proti vládnímu návrhu zákona, který má umožnit potrat při ohrožení života matky. Podle organizátorů protestu se před vládními budovami v irské metropoli sešlo více než 40.000 lidí a šlo o největší demonstraci proti interrupcím v irské historii, uvedla agentura Reuters.


Převážně katolické Irsko je spolu s Maltou jedinou zemí EU, kde je umělé přerušení těhotenství ilegální. Loni koncem října v nemocnici v irském Galway zemřela jednatřicetiletá Indka žijící v Irsku Savita Halappanavarová na otravu krve poté, co lékaři odmítli provést potrat jejího umírajícího plodu. Podle jejího manžela to zdůvodnili tím, že Irsko je katolická země. Případ celou zemi šokoval a vyvolal řadu protestů odpůrců i stoupenců potratů. Přiměl rovněž jednat irskou vládu.

„Dnešní účast ukázala, že je irská veřejnost znepokojena navrhovanými zákony, které se týkají interrupcí,“ uvedla jedna z organizátorek protestu Carline Simonsová.

Kabinet premiéra Endy Kennyho doufá, že nový zákon by mohl projít u zákonodárců do konce července, ještě než začnou parlamentní prázdniny.

V Irsku de facto platí zákaz potratů přesto, že nejvyšší soud v roce 1992 rozhodl, že potrat je legální v případě skutečného a velkého ohrožení života matky. Nicméně irští poslanci se od té doby ožehavému problému vyhýbali a nepřijali zákony potřebné k tomu, aby toto rozhodnutí mohlo být uplatňováno v praxi. Lékaři tak přesně nevědí, za jakých okolností mohou potrat provést.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?