Tisíce podpisů pod peticí za traumacentrum

15. 1. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizátoři teď napjatě čekají, kdo bude řídit zdravotnictví v Česku. Obávají se, aby petiční snahy nebyly zbytečné. Petice totiž svým textem vycházela z toho, že jak ministr Tomáš Julínek, tak jeho náměstek Marek Šnajdr slíbili ústupky a přehodnocení situace...


Tisíce lidí už v Pardubickém kraji podepsaly petici za zachování traumacentra a onkologického centra v krajské nemocnici. Organizátoři teď napjatě čekají, kdo bude řídit zdravotnictví v Česku. Obávají se, aby petiční snahy nebyly zbytečné.

Petice totiž svým textem vycházela z toho, že jak ministr Tomáš Julínek, tak jeho náměstek Marek Šnajdr slíbili ústupky a přehodnocení situace.

Petice měla tlak hejtmana Radka Martínka (ČSSD) a primátora Pardubic Jaroslava Demla (ODS) podepřít a násobit. „Doufám, že bude zachována kontinuita a budeme mít možnost jednat dál, navázat na slíbené,“ řekl Právu primátor Deml, když se dozvěděl o odvolání ministra zdravotnictví.

Výsledky předvánočních jednání pardubických politiků lze stručně shrnout: Julínek slíbil Martínkovi přehodnotit zrušení onkocentra a traumacentru dávat stejné peníze jako doposud, byť by nemělo statut špičkového pracoviště. Šnajdr primátorovi garantoval, že za splnění určitých technických podmínek (a investic ze strany kraje a města do nemocnice) by obě pracoviště špičkový statut mohla do roka získat zpět.

Petici by měli lidé dál podepisovat, ujišťují organizátoři. „Petiční archy se nám začínají vracet a podpora je obrovská nejen v Pardubicích. Teď například přišel celý balík podpisových archů z Chvaletic, kde se ve prospěch věci silně angažovala taky paní starostka,“ řekla Právu Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice), náměstkyně pardubického primátora, původním povoláním lékařka, která ještě před časem operovala na chirurgii pardubické krajské nemocnice.

Petice se podepisuje nejen na radnicích a obecních úřadech, ale i na desítkách dalších míst, například v plaveckém areálu. Místo pro petiční arch ochotně poskytnou i majitelé restaurací a další podnikatelé.

„S peticí nám pomáhá například i Hospodářská komora, která ji dostane na 420 firem, podepisuje se i na všech fakultách Univerzity Pardubice,“ svěřil se Právu pardubický radní Jiří Skalický (SPP), povoláním primář pardubické nemocnice. „Podpisů přibývá, petiční akci zřejmě ukončíme už koncem ledna,“ dodala náměstkyně Fraňková.

Zdeněk Seiner, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?