Tisíce schizofreniků budou mít od ledna těžší přístup k lékům

26. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na moderní psychiatrické léky, kterými se léčí schizofrenie, by měli pacienti s touto nemocí doplácet od nového roku měsíčně 400 korun. Ministerstvo zdravotnictví chce totiž snížit úhradu ze zdravotního pojištění za tyto léky...


Dosud je plně hradí pojišťovny.

Jarolímek upozornil, že tak ztratí přístup k moderní léčbě až deset tisíc schizofreniků. „Lidé s touto chorobou žijí obvykle z invalidního důchodu, na tak vysoký doplatek nebudou mít,“ uvedl. U mnohých pacientů to bude podle něho znamenat návrat ke klasickým lékům, které vyvolávají více nežádoucích příznaků a mohou zvětšit riziko sebevraždy.

Ředitel Psychiatrického centra Praha Cyril Höschl potvrdil, že u schizofreniků je riziko sebevraždy až padesátkrát vyšší než u běžné populace. „Až 15 procent nemocných ji dokoná,“ řekl. Omezit toto nebezpečí podle něho pomáhají právě moderní léky.

Podle Höschla schizofrenií v Česku trpí asi 100 tisíc lidí. Třetina se uzdraví, třetina je schopna vést za podpory léků normální život. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Mario Böhme řekl, že doplatek může být pacientovi prominut – pokud lékař potvrdí, že nemůže být z určitých důvodů léčen jiným přípravkem než z uvedené skupiny moderních léčiv.

Hospodářské noviny, 26.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?