Tisíce sester vyšší plat zatím nedostanou

5. 8. 2009 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Navzdory tvrzení ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, podle níž mají všechny zdravotní sestry dostat už od července přidáno 2500 korun měsíčně, se budou muset tisíce až desetitisíce z nich smířit se svým dosavadním příjmem. Týká se to především sester, které pracují v nemocnicích a zdravotnických zařízeních spravovaných kraji...


Podle hejtmana Vysočiny a místopředsedy Asociace krajů ČR Jiřího Běhounka zatím žádné z těchto zařízení nedostalo od pojišťoven ani korunu. „Není příliš pravděpodobné, že by sestry dostaly o něco více už v červencové výplatě. Další problém je, že i kdybychom se letos s pojišťovnami dohodli, vůbec nikdo netuší, jak to bude napřesrok. Nevíme tedy, jestli uvolnění

dalších peněz bude ze strany pojišťoven akceptováno,“ řekl Běhounek. Podobná situace jako na Vysočině je například na Karlovarsku nebo Plzeňsku. „Dnes budeme znovu jednat s ministryní zdravotnictví. K dispozici budou detailnější informace ze všech krajů. Myslím ale, že situace bude všude stejná,“ dodal hejtman.

Středočeské nemocnice mají navíc problémy s hospodařením. „Kraj chce platy zvýšit, což letos učinil i formou mimořádných odměn. Od zdravotních pojišťoven ale neobdržel žádné prostředky navíc oproti loňsku. To znamená, že skokové navýšení zatím trvale zrealizovat nemůžeme i vzhledem k tomu, že loni skončily středočeské nemocnice ve stamilionové ztrátě,“ konstatovala mluvčí kraje Berill Mascheková.

Aby nemocnice mohly zvýšit platy o 15 procent, tedy o státem slíbených 2500 korun, musely by od pojišťoven dostat přes dvě miliardy korun. Pojišťovny by však letos měly uvolnit jen 1,2 miliardy. Dodatečné prostředky mají nalézt ve svých rozpočtech nemocnice a kraje. V krajských a také soukromých zdravotnických zařízeních, kde se očekávají největší problémy, pracuje 40 procent z celkových 90 tisíc českých sester.

Pavel Otto, E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?