Tisková zpráva: Komentář Krizového štábu k aktuálnímu stavu vyjednávání

13. 12. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů kritizuje postup zdravotních pojišťoven a při vyjednávání nových smluv a restriktivní návrh úhradové vyhlášky na rok 2013.


Ke smlouvám se zdravotními pojišťovnami

• Sdělení zdravotních pojišťoven z 10.12.2012, že se dohodly se 133 z 158 nemocnic je dezinformace. Z nemocnic AČMN smlouvy podepsaly 2, z nemocnic AKN žádná.

• Naopak zdravotní pojišťovny neplní uzavřené dohody. Návrhy smluv zdravotních pojišťoven nemocnicím jsou v rozporu s dohodami, které byly za účasti krajských orgánů učiněny v krajích Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském, Vysočina. Proto byly nemocnicemi odmítnuty.

• Nemocnice usilují o dohodu. Proto asociace nemocnic v nejbližších dnech předloží zdravotním pojišťovnám za nemocnice jejich návrhy smluv.

• Pokud ani to nepovede k dohodě, krizový štáb doporučuje nemocnicím od 1. ledna 2013 poskytovat péči občanům tak jako dosud i bez smluv.

• Protože jsou to zdravotní pojišťovny, které nesplnily zákonnou povinnost smluvně zajistit péči pro své pojištěnce, ponesou právní odpovědnost za veškeré dopady a následky, vzniklé v příčinné souvislosti s porušením právní povinnosti zdravotními pojišťovnami.

K úhradové vyhlášce

• Návrh úhradové vyhlášky na rok 2013 představuje rozsáhlý právní předpis se 77 stránkami textu, tabulek a vzorců včetně příloh. Jen úhrada lůžkové péče je vypočítávána pomocí 14 vzorců s 45 proměnnými. Na úhradu nemocniční péče se vztahuje i většina vzorců pro výpočet ambulantní péče z celkového počtu 21 vzorců s 64 proměnnými v celé vyhlášce.

• Úhrada nemocnicím se skládá z 5 složek úhrady jen pro lůžkovou péči (individuálně sjednaná úhrada, případový paušál, úhrada vyčleněná z případového paušálu, následná péče a tzv. sociální lůžková péče), dále úhrad za ambulantní péči podle počtu ambulancí nemocnice v jednotlivých odbornostech, za dopravní zdravotní službu a další. Nemocnicím například s 20 ambulancemi se podle tohoto návrhu vyhlášky vypočte úhrada ve 25 složkách úhrady pro každou ze 7 zdravotních pojišťoven, tzn. celkem 175 složek výpočtu úhrady, z nichž se bude skládat úhrada pro jednu nemocnici.

• Složitost výpočtu úhrady, která je ještě vyšší než v předchozích obdobích, umožňuje provést výpočet úhrady pouze těm institucím, které jsou na to vybaveny náročným výpočetním systémem. Mezi tyto instituce nepatří ani všechny zdravotní pojišťovny. I nejvybavenější zdravotní pojišťovna, VZP ČR, ve většině případů není schopna provést výpočet úhrady bez chyb a omylů a již vypočtenou úhradu sdělenou zdravotnickému zařízení i několikrát mění. Většina nemocnic stále ještě nemá vypočtenu úhradu za rok 2011 a některé dokonce ani za rok 2010.

• Úhradová vyhláška nerespektuje princip rovné úhrady za stejnou péči poskytnutou v jednotlivých zařízeních. Zakládá tak nerovnost mezi pojištěnci při poskytnutí zdravotní péče v různých zdravotnických zařízeních.

• Takto koncipovaná vyhláška je v rozporu s právními principy určitosti, předvídatelnosti, právní jistoty a s principem rovnosti účastníků právních vztahů.

• Podle předběžných odhadů nemocnic AČMN návrh vyhlášky po snížení úhrad v předchozích letech zakládá další snížení úhrad proti roku 2012:

- úhrada lůžkové péče mínus 2-3 %

- úhrada ambulantní péče mínus 6 %

- úhrada následné péče mínus 5 %

• Pokud nemocnice poskytnou větší rozsah péče například za zrušené nebo redukované nemocnice, vyhláška neumožňuje zvýšení úhrady.

• Při předpokládané inflaci k 6 % za období 2012 – 2013 lze očekávat reálný pokles úhrad lůžkové péče o 8 %, úhrad ambulantní péče o 12 % a úhrad následné péče o 11 %.

• Navrhované snížení úhrad povede k ekonomické a sociální destabilizaci většiny nemocnic. Sníženými úhradami budou moci Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny dokončit destrukci nemocnic, kterou se nedaří uskutečnit administrativním rušením nemocnic pomocí vypovězených smluv.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?